Sirup z černého rybízu
Listy černého rybízu jsou důležitou součástí tohoto receptu, dodají totiž sirupu lepší chuť i vůni. Občas je používám i při přípravě sirupu z červeného rybízu, který je oproti černému méně výrazný.
5 l sirupu
INGREDIENCE:
- 3 hrnky (3 x 250 ml) černého rybízu (ideálně se stopkami)
- 60 středních listů černého rybízu
- 3 l vody
- 3 kg cukru
- 80 g kyseliny citrónové
POSTUP:
- Natrhaný rybíz se stopkami a listy opláchneme.
- Do hrnce s tlustým dnem dáme listy černého rybízu, černý rybíz, kyselinu citrónovou a zalijeme vodou. Směs za občasného míchání pomalu přivedeme k varu. Snažíme se míchat velmi opatrně, aby nám kuličky rybízu nepopraskaly. Povaříme přibližně 5 min.
- Směs přecedíme přes nylonové sítko vyložené plátnem, necháme vykapat. Nikdy nemačkáme!!!!!! Sice bychom získali o pár kapek šťávy více, ale výsledná šťáva by nám zeželírovala, díky přírodnímu pektinu obsaženému v rybízu.
- Do směsi přidáme cukr, mícháním rozpustíme a přivedeme k varu. Povaříme 1 min. Vypneme a plníme do sterilovaných lahví. Sirup po naplnění do láhve zakápneme 40% alkoholem.
Tip 1: Láhve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 150°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a láhve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých láhví.
Tip 2: Pokud se ušpiní okraj láhve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).