Zeleninové závitky s omáčkou Nước chấm
Nesmažené zeleninové závitky patří k mým oblíbeným vietnamským jídlům. Navíc do nich můžete dát to, na co zrovna máte chuť. Omáčku Nước chấm k nim mám nejraději a mohla bych se po ní do slova utlouct..
4 porce
INGREDIENCE:
100 g rýžových nudlí Bún
16 ks rýžového papíru
1 avokádo
2 mrkve
1 červená paprika
1/4 salátové okurky
svazek pažitky
svazek koriandru
INGREDIENCE – OMÁČKA NƯỚC CHẤM:
1 ředkev daikon nebo kedlubna
2 menší mrkve
2 stroužky česneku
1 lžíce rýžového octa
120 ml rybí omáčky
100 g cukru
720 ml vody
5 chilli papriček Birds Eye Baby
POSTUP:
- Nejdříve si připravíme tradiční vietnamskou omáčku Nước chấm. Očistíme mrkev a z boku uděláme ze čtyř stran zářezy, pak ji nakrájíme na tenké plátky. Vzniknou nám tak krásné mrkvové kytičky. Ředkev Daikon oloupeme, a nakrájíme na špalíčky o rozměrech 1 x 1 cm. po stranách opět uděláme zářezy a nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do mističky a osolíme. Opatrně promícháme a necháme 15 minut odležet. Díky soli zelenina zkřehne a zůstane pěkně křupavá. Po odležení zeleninu propláchneme ve studené vodě. Nakonec přidáme 1 lžičku cukru a lžíci rýžového octa a zlehka promícháme.
- V hrnci svaříme vodu, rybí omáčku a zbytek cukru, stačí povařit jen 2 minuty. Vypneme a do omáčky přidáme nasekané chilli papričky, česnek nakrájený na jemno a naloženou zeleninu. Chilli papričky přidávejte podle chuti, jejich množství je v seznamu ingrediencí pouze orientační.
- Rýžové nudle Bún uvaříme podle návodu, slijeme a propláchneme studenou vodou.
- Avokádo, mrkev, červenou papriku a okurku nakrájíme na tenké nudličky julienne. Délka nudliček by měla být maximálně 10 cm, aby se vešly do rýžového papíru.
- Rýžový papír namočíme, vždy jen jeden kus, do závitku dáme avokádo, mrkev červenou papriku, okurku, pažitku, koriandr i se stonkem a uvařené rýžové nudle. Závitek zavineme a pořádně utáhneme. Postupně takhle uděláme všechny závitky. na internetu se dá najít spoustu videí, jak správně závitek zavinout.
- Hotové závitky podáváme s omáčkou Nước chấm naservírovanou pro každého v malé mističčce.