Dýňové noky se smetanovým špenátem

Dýňové noky se smetanovým špenátem

Také už nevíte, co ještě z dýní uvařit? Dýňové noky jsou snadné na přípravu a navíc skvěle chutnají. Do těsta přidávám kromě pyré z dýně také krémový sýr, díky kterému jsou noky krásně vláčné. Chuť dýně výborně doplní smetanový špenát s česnekem a hoblinky parmazánu.

 

2 porce

 

INGREDIENCE – NOKY:

  • 200 g dýně Hokkaido (asi 170 g dýňového pyré)
  • 200 g hladké mouky
  • 40 g sýru Parmigiano Reggiano
  • 100 g krémového sýru Labneh (návod v rubrice Základní recepty)
  • 1 vejce
  • sůl

INGREDIENCE – OMÁČKA:

  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g smetany 31%
  • 50 g másla
  • 30 g sýru Parmigiano Reggiano
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do menšího hrnce. Přidáme vodu, stačí asi 200 ml a povaříme do měkka, 10 – 15 minut. Vodu z vaření dýně slijeme, můžeme jí schovat například na přípravu polévky. Uvařenou dýní rozmixujeme do hladkého pyré.
  2. Vychladlé pyré dáme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto. Přidáme celé vejce, Labneh, Parmigiano Regiano, jemně osolíme a prošleháme. Postupně přidáváme mouku do těsta a pořádně jí zapracujeme. Množství mouky v receptu je pouze orientační, záleží na tom, jak bude pyré řídké a také na velikosti vejce a hustotě krémového sýru. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Těsto si rozdělíme na několik kusů a na pomoučeném válu vyválíme válečky o průměru cca 2 cm. Z válečků nakrájíme ostrým nožem noky, zhruba 1 cm silné. Nakrájené noky vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme přibližně 3- 5 minut, noky musí vyplavat na hladinu. Jeden nok si můžeme vylovit a vyzkoušet, jestli už jsou hotové. Noky slijeme a dáme do hlubokého talíře, či mísy.
  3. Připravíme si krémový špenát. Špenát propereme ve vodě a necháme na cedníku okapat. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu a česnek nakrájený na tenké plátky. Vaříme na mírném ohni přibližně 7 – 10 minut, občas promícháme. Potřebujeme, aby se nám smetana zredukovala přibližně na polovinu. Přidáme lehce pokrájený špenát, osolíme, opepříme a za občasného míchání povaříme 3 – 5 minut. Ke konci vaření přidáme noky, promícháme a prohřejeme.
  4. Noky servírujeme na hluboké talíře a posypeme je hoblinkami parmazánu.