Fialkový sirup
Fialky se používaly v lidovém léčitelství proti kašli, bolestem hlavy a neklidném spánku. Fialka, neboli Violka vonná je jednou z prvních jarních bylinek, které v přírodě na jaře můžeme sbírat. Letos jsem fialkový sirup zkoušela poprvé a jsem nadšená z jeho vůně a barvy. Jeho chuť mi připomíná bonbóny Fialky, které mi kupovala babička, když jsem byla malá.
2 l sirupu
INGREDIENCE:
- 50g kvítků fialek
- 800g cukru
- 1,5l vody
- 20g kyseliny citrónové
POSTUP:
- Fialkové kvítky otrháme ze stonků a opláchneme. Dáme je do sterilované uzavíratelné sklenice a zalijeme převařenou vodou. Necháme 1 hodinu macerovat, voda se obarví do tmavě zelené. Přisypeme kyselinu citrónovou a promícháme. Podle množství kyseliny citrónové bude mít sirup výslednou barvu, čím více kyselosti, tím je více růžový. Promícháme a necháme macerovat v chladu 24 hodin.
- Fialky přecedíme do hrnce přes cedník vyložený plátýnkem. K tekutině přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Přivedeme k varu a povaříme 3 min. Ihned plníme do sterilovaných lahví a zavíčkujeme.
Tip 1: Lahve řádně vymyjte a dejte sterilovat do trouby zahřáté na 100°C po dobu 30 min. Víčka řádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte vodu k varu a povařte alespoň 5 min. Víčka a lahve vyndavejte nerezovou pinzetou a nechte je okapat. Šťávu plňte do horkých lahví.
Tip 2: Pokud se ušpiní okraj lahve či víčko, tak je otřete čistým hadříkem namočeným v alkoholu (min. 40%).