Švédské masové koule – Köttbullar

Švédské masové koule – Köttbullar

A máme tu poslední recept švédského vánočního menu, kterým jsou masové koule Köttbullar. Ve Švédsku toho ale na vánočním stole najdete mnohem více, tradičně se podává šunka, salát z herinka, herink na kyselo, brambory, gravlax, vepřové klobásky, žebírka, domácí játrová paštika, žitný chléb nebo například rýžový pudink. Když jsem švédská tradiční vánoční jídla zkoumala, našla jsem ještě i další jídla, která se k večeři podávají. Připravit takhle pestré menu, musí zabrat několik dní. 😀 Měla jsem v plánu ještě zkusit doma připravit Gravlax a rýžový pudink, ale už v předvánočních přípravách nebyl čas. Zkusím je třeba v novém roce. 😉
Švédské vánoční menu jsem připravovala a fotila na podzim a určitě si recepty zase někdy zopakuji. Masové koule a salát z řepy byly výborným obědem, perníčky jsme s sebou brali jako svačinku na výlety. Ale, co se týče štědrovečerní večeře, tak rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem bych za nic na světě nevyměnila. 😀

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 300 g mletého libového vepřového
  • 300 g mletého libového hovězího
  • 1 cibule
  • 50 g smetany 31%
  • 20 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 15 g másla
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžička hřebíčku
  • pepř
  • sůl
  • hladká mouka na obalení
  • slunečnicový olej na smažení

 

 

POSTUP:

  1. Červenou cibuli si oloupeme, nakrájíme na jemno a rozdělíme ji na dvě části. Na pánvi si rozpustíme máslo a polovinu nakrájené cibule na něm necháme zesklovatět. Když je cibule hotová, necháme ji zchladnout.
  2. Do mísy dáme mleté maso, cibuli, čerstvou i upravenou na másle, smetanu, strouhanku a koření. Směs opepříme, osolíme a důkladně promícháme. Navlhčíme si ruce, aby se nám masová směs na ně nelepila, a tvarujeme kuličky, které odkládáme na talíř posypaný hladkou moukou. Masové koule v mouce ze všech stran obalíme.
  3. V nepřilnavé pánvi si na mírném plameni rozpálíme slunečnicový olej. Když je olej dostatečně rozpálen, vložíme do něj masové kuličky a opékáme je 10 -15 minut. V průběhu smažení je několikrát otočíme, aby se nám rovnoměrně opekly ze všech stran.
  4. Opečené masové kuličky vyndáme z pánve nejdříve na talíř vyložený papírovou utěrkou, abychom odsáli přebytečný tuk. Poté je přendáme do mísy, lehce posypeme petrželkou a můžeme podávat.