Zapečené patizony s hovězím ragú

Zapečené patizony s hovězím ragú

Patizony jsem dlouho na zahrádce nechtěla, měla jsem k nim totiž takový rozporuplný vztah už od dětství. Moje maminka z nich dělala výbornou čalamádu na topinky, ale také jsme celkem často měli během sezóny patizonové řízky, které jsem moc v lásce neměla. Párkrát jsem je v dospělosti někde dostala a zkusila z nich něco uvařit, ale nijak mě to nenadchlo. Navíc mě pokaždé štvalo jejich zpracování. Oloupat jejich tvrdou slupku totiž není vůbec snadná věc. Letos jsem se ale rozhodla dát jim ještě šanci, přeci jen vypadají pěkně a já mám ráda, když na zahradě roste hodně druhů zeleniny. Vypěstovala jsem si jednu sazenici a i tak bylo úrody až až, sklidila jsem asi dvanáct patizonů, což je podle mě na jednu rodinu tak akorát. Ideální je patizony nenechat dorůst do plné velikosti a sklízet je průběžně, dokud jsou ještě mladé. Slupka je pak měkká a dají se připravovat stejně jako cukety. Měli jsme je na grilu i pečené v troubě, bylo z nich dokonce i výborné stir-fry. Pár jsem jich samozřejmě nechala dorůst do plné velikosti a uskladnila ve sklepě, myslím, že by tam mohly vydržet do konce roku. Nejvíc mi však chutnaly zapečené s hovězím ragú. Na přípravu ragú jsem použila rajčata v konzervě, ale pokud máte velkou úrodu rajčat, tak použijte čerstvá. Rajčata nemusíte zbavovat ani slupky, ani jadérek, tím byste se zbytečně zbavili i vlákniny. Stačí vykrojit tuhou část okolo stopky a rajčata nakrájet na menší kousky. Ragú se připravuje na mírném plameni několik hodin, takže rajčata se rozvaří a vše se krásně spojí. Ideální je připravit si ragú večer předem. Chutě se ještě více propojí a druhý den jen stačí patizony naplnit a zapéct. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 4 malé patizony
  • 1 střední cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 800 g krájených rajčat v konzervě
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 125 g mozzarelly
  • 60 g parmazánu
  • sůl
  • pepř

 

POSTUP:

  1. Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Z patizonů vyřízneme „víčko“ kolem stopky  a vydlabeme je lžící. Mističky z patizonů si dáme stranou, vydlabanou dužinu nakrájíme na drobné kostičky společně s mrkví, petrželí celerem a cibulí.
  2. V hlubokém hrnci s tlustým dnem si nejdříve na olivovém oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme nakrájenou mrkev, celer a petržel a na mírném plameni, za občasného míchání, restujme přibližně 6 – 8 minut. Zelenina by měla být lehce zkaramelizovaná, ale neměla by úplně zhnědnout, aby neměla nahořklou chuť. Zeleninu nahrneme k okraji hrnce, zvýšíme plamen a do hrnce dáme zatáhnout mleté maso (pokojové teploty). Během opékání maso pomocí vařečky rozmělníme na menší kousky. Restujeme tak dlouho, dokud se nám šťáva z masa neodpaří a maso nebude lehce opečené. Během restování masa občas odlepíme od kraje hrnce zeleninu a promícháme, pokud se už začne příliš chytat k hrnci a připékat, promícháme ji s masem. K opečenému masu přilijeme víno, zamícháme a necháme cca 3 minuty odpařit. Do hrnce dáme nakrájenou dužinu patizonů, promícháme s masem a pět minu restujeme. Nakonec k masové směsi přilijeme vývar, přidáme krájená rajčata a prolisovaný česnek. Zlehka osolíme, opepříme, promícháme a necháme pod pokličkou dusit na mírném plameni ideálně 3 až 4 hodiny. Díky pomalému vaření se propojí všechny chutě a maso bude krásně měkké. Během dušení občas ragú promícháme, před koncem vaření do něj nastrouháme muškátový oříšek. Omáčka by měla být hustá, pokud se vám však odpaří příliš tekutiny, můžete ragú trochu podlít vývarem nebo vodou.
  3. Hotové ragú naplníme do vydlabaných patizonů, poklademe plátky mozarelly a posypeme nastrouhaným parmazánem. Naplněné patizony dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem a lehce podlijeme vodou. Pekáč přiklopíme poklicí a dáme do rozpálené trouby na 175 °C (na horkovzduch), pečeme pod poklicí zhruba 40 minut, záleží na velikosti patizonů. Pak poklici odklopíme a necháme dopéct dozlatova. Jestli jsou patizony měkké poznáme tak, že do nich píchneme nožem. Zapečené patizony můžeme podávat s vařenou rýží nebo jen tak samotné.