Majonéza z česneku podivného
Jaro je tu a všude je plno receptů s medvědím česnekem. Medvědí česnek mám moc ráda, ale nelíbí se mi módní vlna, která trvá pár posledních let. Poptávka na jaře po medvědím česneku je vysoká a všude je spoustu sběračů, kteří plundrují jeho porosty. Samozřejmě pokud si někdo dojde do lesa pro rozumné množství, z každé rostlinky opatrně ustřihne jen pár lístků, tak je vše v pořádku. Tedy pokud nesbírá medvědí česnek v chráněném území. Česnek podivný, latinsky Allium paradoxum, je medvědímu česneku svou chutí velmi podobný. Jedná se o invazivní rostlinu, která nemá v přírodě přirozeného soupeře a vytlačuje původní byliny. Roste často v městských parcích a lesích a má výraznou česnekovou vůni. Dejte pozor, ať ho nezaměníte s bledulí.
1 sklenička
INGREDIENCE:
- 2 žloutky
- 150 ml olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 50 g česneku podivného
- barevný pepř
- sůl
POSTUP:
- Česnek podivný opláchneme a necháme okapat.
- Do vysoké misky dáme žloutky, dijonskou hořčici a citrónovou šťávu. Ručním mixérem ušleháme do hladka, za stálého šlehání přikapáváme olivový olej. Majonéza by měla být krásně hladká a hustá. Majonézu dáme na půl hodiny vychladit do lednice.
- Česnek podivný nasekáme na jemno. Půlku ho přidáme k majonéze a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Ochutnáme a podle chuti zlehka osolíme a opepříme. Nakonec do majonézy vmícháme druhou polovinu nasekaného česneku.
- Majonézu nandáme do mističky, ozdobíme kvítky s pacibulkami a můžeme podávat.