Recepty

Květinové sušenky

Květinové sušenky

Kdo by neměl rád máslové sušeny, že? A když se navíc přidá jemná poleva z růžové vody a kvítky navrch, tak vznikne zákusek jako z pohádky. Na ozdobu jsem použila sušené květy měsíčku, růže, heřmánku a divizny. Tyhle bylinky mám totiž v lékárně přes zimu 

Špenátový bulgur s bylinkami

Špenátový bulgur s bylinkami

Už víte, co budete vařit na zelený čtvrtek? Co třeba špenátový bulgur? Výborně chutná jen tak samotný, jako lehký oběd či večeře. Pokud by vám jen tak nestačil, přidejte pošírované vejce nebo si ho dejte jako přílohu k masu. Na ozdobu můžete použít klíčky, jedlé 

Pečený pstruh na zázvoru

Pečený pstruh na zázvoru

V jednoduchosti je krása a to platí i pro tento recept. Čerství pstruzi jsou prostě nejlepší jen upečení na másle s bylinkami. Tentokrát jsem oblíbenou klasiku tymián, rozmarýn a petržel obměnila a inspirovala se asijskou kuchyní. Chuť čerstvého pstruha na másle doplnil citron, med a 

Baskický koláč

Baskický koláč

Baskický koláč spatřil světlo světa teprve před třemi dekádami, přesněji v roce 1990. Recept vymysleli dva bratři Eladio a Antonio Rivera společně se svými ženami Carmen a Conchi. Jejich podnik La Viña se nachází ve městě San Sebastian, které se nachází v severní části Španělska, 

Aïoli s vařenou zeleninou

Aïoli s vařenou zeleninou

Aïoli, aneb středomořská majonéza z vaječných žloutků, olivového oleje s česnekem a pár kapkami citrónové šťávy. Postupným zašleháváním oleje ke žloutkům s česnekovou pastou vznikne hladká emulze. Výborně se hodí k zelenině, ať už čerstvé, vařené či  připravené na páře. Pokud jste, tak jako já, 

Měsíčky s citrónovou polevou

Měsíčky s citrónovou polevou

Poslední letošní recept,  Měsíčky s citrónovou polevou. Trošku jsem si klasický recept na měsíčky z piškotového těsta upravila, přidala jablka a perníkové koření. Měsíčky chutnají nejlépe čerstvé, takže je dokonce žádoucí péct je až na poslední chvilku. 🙂   cca 80 kusů   Nutriční hodnoty 

Kuřecí stehna na pomerančích

Kuřecí stehna na pomerančích

Taky už nevíte, co se všemi pomeranči od Mikuláše? 🙂 Co třeba vyzkoušet upéct je společně s kuřetem? Recept je inspirovaný francouzskou kuchyní, chuť citrusů doplní dijonská hořčice, bylinky a med.   4 porce   Nutriční hodnoty na 1 porci: Energie: 308 kcal, Bílkoviny: 27 

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Minulý týden jsem přidávala recept na Peřinky, tenhle týden přichází cukroví opět s poetickým názvem, Sněhové pusinky. Musím se přiznat, že pusinky nepatří k mým nejoblíbenějším. Ale Theo je z nich nadšen a na stromečku, společně s medovými perníčky budou vypadat krásně.   cca 100 

Peřinky s domácím jablečným pyré

Peřinky s domácím jablečným pyré

Letošní podzim jablka vládnou naší kuchyni, tak nesmí chybět ani v prvním receptu na vánoční cukroví. A když se k jablkům přidá ještě křehké těsto, tak je na světě cukroví jedna báseň.    cca 60 kusů   Nutriční hodnoty na 1 kus: Energie: 39 kcal, 

Rychlý jablečný koláč

Rychlý jablečný koláč

První letošní recept na jablečný koláč, focený pro podzimní vydání Dialogu začátkem prázdnin. Chtěla jsem sem recept přidat dřív, ale nějak mi to nevyšlo. Teď už listy na jabloni skoro nejsou a posledních pár jablek, co jsme nesklidili, leží v trávě pod stromem. Dnes jsem