Recepty

Švédské masové koule – Köttbullar

Švédské masové koule – Köttbullar

A máme tu poslední recept švédského vánočního menu, kterým jsou masové koule Köttbullar. Ve Švédsku toho ale na vánočním stole najdete mnohem více, tradičně se podává šunka, salát z herinka, herink na kyselo, brambory, gravlax, vepřové klobásky, žebírka, domácí játrová paštika, žitný chléb nebo například 

Salát z červené řepy s jablkem – Rödbetsallad

Salát z červené řepy s jablkem – Rödbetsallad

Dalším  tradičním jídlem na švédském vánočním stole je salát z červené řepy s jablkem. Sladkou chuť vařené řepy krásně doplní nakyslé zelené jablko, červená cibule a jednoduchý dresink z bílého jogurtu s majonézou. Báječně se hodí například k dalšímu tradičnímu jídlu, které ve švédsku na 

Švédské perníčky – Pepparkakor

Švédské perníčky – Pepparkakor

Letos jsem si při vytváření vánočního menu pro časopis Dialog dlouho lámala hlavu, jaké téma zvolit. Předloni jsem vybrala téma staročeské Vánoce, na předkrm byli šneci, hlavní chod kapr na modro s pečenými jablky a dezert jablečný tažený závin. Loni jsem zvolila jednoduché menu s 

Grilované hrušky s řeckým jogurtem a medem

Grilované hrušky s řeckým jogurtem a medem

Tak jsem konečně sepsala poslední recept z letního grilovacího menu. Posledních pár měsíců prostě vůbec nestíhám, cesta do školky, práce, cesta do školky, hraní, vaření, domácnost a pak už nemám vůbec večer chuť si sednout k počítači a cokoliv sepisovat. Pořád do nového režimu zatím 

Grilovaný pstruh s bylinkami

Grilovaný pstruh s bylinkami

Tenhle recept jsem připravovala na začátku léta pro srpnové vydání časopisu Dialog. Plánovala jsem ho sepsat i sem na blog před koncem prázdnin, ale nějak mi to nevyšlo. Naštěstí, jak říká můj kamarád, grilovat se dá kdykoliv, jen se v chladnějších měsících musíte trochu víc 

Opečený chléb s česnekem a grilovanou zeleninou

Opečený chléb s česnekem a grilovanou zeleninou

Poslední týden se nám vrátila tropická vedra, takže je čas ještě vytáhnout gril a užít si posledních pár týdnů babího léta. Salát z grilované zeleniny jsem připravovala pro srpnové vydání časopisu Dialog, takže je vhodný také pro ty, kteří trpí onemocněním ledvin a musí dodržovat 

Tvarohové knedlíky s borůvkami

Tvarohové knedlíky s borůvkami

Tvarohové ovocné knedlíky jsou u nás doma ve velké oblibě. Dělám je díky Theovi celkem často, protože je to poslední dobou jediný způsob, jak do něj dostat tvaroh, teda když nepočítám tvarohovou zmrzlinu. Tentokrát jsem je naplnila borůvkami, které jsme si nasbírali během dovolené na Šumavě. 

Špagety s čerstvými rajčaty, česnekem a bazalkou

Špagety s čerstvými rajčaty, česnekem a bazalkou

Dnes jsme se vrátili po týdnu na Šumavě domů a na balkoně, i na nové zahrádce, nás čekala naše první úroda rajčat. Původně jsem ani neměla v plánu dnes cokoliv vařit a sepisovat, ale když jsem viděla tu nádheru, tak mi to nedalo a běžela 

Hříbkové karbanátky se zelným salátem

Hříbkové karbanátky se zelným salátem

Tak tu mám ještě jeden houbový recept z naší červencové dovolené v Javornících. Karbanátky mi nevím proč evokují prázdniny. Asi to bude tím, že když jsem byla malá, dělaly se doma i u babičky celkem často. Tak jako velká část mých receptů, i tento vznikl 

Limonáda z růžových květů

Limonáda z růžových květů

Květové limonády mám ve velké oblibě a růžová společně s bezinkovou jsou na první příčce. Dříve jsem vyráběla sirupy z různých květů, bylinek či ovoce a až poslední roky jsem si oblíbila ty kvašené. Letos jsem poprvé zkusila kvašenou limonádu z růží. Zatím jsem spíš