Recepty

Nakládané limetky

Nakládané limetky

Nakládané citrony jsou oblíbenou ingrediencí na středním východě, používají se hojně i v marocké kuchyni. Dají se použít na mnoho způsobů, do salátů, dresinků, jogurtových dipů, marinád na maso, ryby a mořské plody, do těstovin, rýže, kuskusu, dají se přidat i do pomazánek nebo třeba 

Krůtí špízy v jogurtové marinádě s cuketou a citrónem

Krůtí špízy v jogurtové marinádě s cuketou a citrónem

Středomořská kuchyně je má oblíbená, baví mě její svěžest a lehkost. A právě středozemím je inspirován můj další recept na krůtí špízy. Díky jogurtové marinádě maso zkřehne, citróny dodají špízům příjemnou svěží chuť.   4 porce   Nutriční hodnoty na 1 porci: Energie: 228 kcal, 

Smetanovo-tvarohová zmrzlina s borůvkami v máslové sušence

Smetanovo-tvarohová zmrzlina s borůvkami v máslové sušence

Borůvky, smetana, tvaroh a máslová sušenka, za mě ideální spojení. Ať už z téhle kombinace uděláte koláč, nebo v létě zmrzlinu.   6 porcí   Nutriční hodnoty na 1 porci: Energie: 435 kcal, Bílkoviny: 9 g, Sacharidy: 40 g, Tuky: 27 g, Vláknina: 1 g, 

Okurkový salát se sýrem Cottage

Okurkový salát se sýrem Cottage

Okurky ve sklenících i na záhonech začínají dozrávat a venku je léto v plném proudu. Na mě je posledních pár dnů vedro až moc, takže se snažím zchladit jak se dá. K tomuhle počasí pro mě neodmyslitelně patří okurkový salát. Zbožňuju klasiku s octovou zálivkou 

Květinové sušenky

Květinové sušenky

Kdo by neměl rád máslové sušeny, že? A když se navíc přidá jemná poleva z růžové vody a kvítky navrch, tak vznikne zákusek jako z pohádky. Na ozdobu jsem použila sušené květy měsíčku, růže, heřmánku a divizny. Tyhle bylinky mám totiž v lékárně přes zimu 

Špenátový bulgur s bylinkami

Špenátový bulgur s bylinkami

Už víte, co budete vařit na zelený čtvrtek? Co třeba špenátový bulgur? Výborně chutná jen tak samotný, jako lehký oběd či večeře. Pokud by vám jen tak nestačil, přidejte pošírované vejce nebo si ho dejte jako přílohu k masu. Na ozdobu můžete použít klíčky, jedlé 

Pečený pstruh na zázvoru

Pečený pstruh na zázvoru

V jednoduchosti je krása a to platí i pro tento recept. Čerství pstruzi jsou prostě nejlepší jen upečení na másle s bylinkami. Tentokrát jsem oblíbenou klasiku tymián, rozmarýn a petržel obměnila a inspirovala se asijskou kuchyní. Chuť čerstvého pstruha na másle doplnil citron, med a 

Baskický koláč

Baskický koláč

Baskický koláč spatřil světlo světa teprve před třemi dekádami, přesněji v roce 1990. Recept vymysleli dva bratři Eladio a Antonio Rivera společně se svými ženami Carmen a Conchi. Jejich podnik La Viña se nachází ve městě San Sebastian, které se nachází v severní části Španělska, 

Aïoli s vařenou zeleninou

Aïoli s vařenou zeleninou

Aïoli, aneb středomořská majonéza z vaječných žloutků, olivového oleje s česnekem a pár kapkami citrónové šťávy. Postupným zašleháváním oleje ke žloutkům s česnekovou pastou vznikne hladká emulze. Výborně se hodí k zelenině, ať už čerstvé, vařené či  připravené na páře. Pokud jste, tak jako já, 

Měsíčky s citrónovou polevou

Měsíčky s citrónovou polevou

Poslední letošní recept,  Měsíčky s citrónovou polevou. Trošku jsem si klasický recept na měsíčky z piškotového těsta upravila, přidala jablka a perníkové koření. Měsíčky chutnají nejlépe čerstvé, takže je dokonce žádoucí péct je až na poslední chvilku. 🙂   cca 80 kusů   Nutriční hodnoty