Smetanovo-tvarohová zmrzlina s borůvkami v máslové sušence

Smetanovo-tvarohová zmrzlina s borůvkami v máslové sušence

Borůvky, smetana, tvaroh a máslová sušenka, za mě ideální spojení. Ať už z téhle kombinace uděláte koláč, nebo v létě zmrzlinu.

 

6 porcí

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 435 kcal, Bílkoviny: 9 g, Sacharidy: 40 g, Tuky: 27 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 161 mg, Draslík: 132 mg

 

INGREDIENCE – SUŠENKY:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce studené vody
  • ½ lžičky čerstvé citronové kůry z bio citronů

INGREDIENCE – ZMRZLINA:

  • 125 ml smetana 31 %
  • 250 g tvaroh
  • 20 g cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • 100 g mražených borůvek

 

POSTUP:

  1. Nejdříve si připravíme křehké těsto na zmrzlinovou sušenku. V míse smícháme hladkou mouku s cukrem, přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a rychle připravíme směs konzistencí připomínající drobenku. Přidáme žloutky, studenou vodu a vypracujeme vláčné, hladké nelepivé těsto. Pokud máme více savou mouku, či menší žloutky, přidáme po lžičkách podle potřeby studenou vodu. Těsto dáme do uzavíratelné misky odpočinout alespoň na hodinu do lednice, ideálně ho necháme v lednici do druhého dne.
  2. Na přípravu potřebujeme uzavíratelnou obdélníkovou misku s rovným dnem o rozměrech cca 12 x 18 cm.
  3. Těsto vyndáme z lednice předem a necháme trochu povolit. Vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm mez dvěma pečícími papíry. Dáme ho na chvilku do mrazáku, aby lehce ztuhlo. Pak si vezmeme pravítko a naměříme si dva obdélníky o rozměrech nádoby, v které budeme zmrzlinu mrazit. Podle pravítka obdélníky z těsta opatrně vyřízneme. Pečeme na pečící podložce či papíru v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 10 – 12 minut do růžova. Upečené sušenky nechte vychladit. Při manipulaci dávejte pozor a přesouvejte sušenky opatrně, křehké těsto se rádo rozpadá.
  4. Do mrazáku si dáme na pár hodin zmrznout tvaroh do polotuha. Vychlazenou smetanu vyšleháme do pevna s cukrem těsně před přípravou zmrzliny. Díky vzduchovým bublinkám ve vyšlehané smetaně bude zmrzlina jemnější. V robotu umixujeme napůl zmrzlý tvaroh s našlehanou smetanou. Dvě třetiny směsi dáme stranou, zbylou třetinu rozmixujeme s mraženými borůvkami.
  5. Dospodu nádoby dáme jednu sušenku, pak polovinu světlé směsi, na ni borůvkovou směs a a navrch zase světlou. Opatrně vidličkou odspoda nahoru několikrát promícháme, abychom získali mramorování. Přiklopíme vrchní sušenkou a dáme na dvě až tři hodiny zmrazit do pevna.Po zatuhnutí vyndáme misku z mrazáku a nahřejeme si ostrý nůž v teplé vodě. Před krájením nůž otřeme a zmrzlinu naporcujeme. Nejdříve odkrojíme okraje, kde nám zmrzlina vytekla ze sušenky, pak ji nakrájíme na šest dílů.
  6. Zmrzlinu ideálně ihned podáváme, po delším zmrazení v ní vzniknou krystalky ledu a nebude tak jemná.

 

Tip: Sušenkové těsto můžete po vyválení ozdobit embosovaným válečkem. Pokud budete mixovat zmrzlé suroviny, nejdříve si ověřte, jestli to váš kuchyňský robot zvládne, aby při mixování nedošlo k jeho poškození. Můžete vše mixovat nezmražené, jen bude zmrzlina o něco méně krémová díky zmrzlým krystalkům vody. Pokud máte zmrzlinovač, připravte zmrzlinu v něm.

.