Nakládané limetky

Nakládané limetky

Nakládané citrony jsou oblíbenou ingrediencí na středním východě, používají se hojně i v marocké kuchyni. Dají se použít na mnoho způsobů, do salátů, dresinků, jogurtových dipů, marinád na maso, ryby a mořské plody, do těstovin, rýže, kuskusu, dají se přidat i do pomazánek nebo třeba humusu. Prostě  se dají použít skoro všude. Jejich příprava je velmi jednoduchá, vše co potřebujete jsou citrony, sůl a čas. Nakládané citrony jsem si poprvé připravila před pár lety. Dostala jsem tenkrát kuchařku Jeruzalém a tam bylo několik receptů, kde byly použité. Vypravila jsem se do arabských potravin, ale moc se mi nelíbilo složení, jako konzervant byl použitý sorban. V kuchařce byl i recept, jak si citrony připravit doma, tak jsem je zkusila a celý měsíc nedočkavě čekala, než byly hotové. Z jejich chuti jsem byla nadšená a mám je od té doby v lednici pořád. Ve většině receptů najdete, že naložené citrony vydrží v lednici půl roku. Když uděláte větší várku, vydrží tam i několik let, díky naložení v soli se jen tak nezkazí. A že píšu o citronech a přitom v nadpisu jsou zmíněny limety? Citrony jsem při poslední várce zapomněla nafotit a zásoby stále mám. Nedávno jsem v obchodě narazila na bio limetky, tak mě napadlo je také naložit. Jejich chuť po naložení je také skvělá, jen jsou oproti citronům více hořké a trvá jim déle než jsou hotové. 

 

INGREDIENCE:

  • 6 až 10 bio limet
  • mořská sůl
  • limetová šťáva navíc (pokud bude potřeba)

 

POSTUP:

  1. Celé citrusy očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Vyvaříme si sklenici, do které budeme limetky nakládat a necháme ji oschnout.
  2. Na dno sklenice dáme lžíci soli. Limetky nakrojíme podélně křížem, nedokrojíme až do konce, aby držely pohromadě. Opatrně limetky rozevřeme, do každé dáme vrchovatou čajovou lžičku soli, zavřeme a vložíme do sklenice. Pomocí paličky z hmoždíře zatlačíme limetku dolů, aby pustila šťávu. Postupně limetky naskládáme do sklenice.
  3.  Všechny limetky by měly být ponořené pod hladinou, pokud nejsou přidejte limetovou šťávu. Nakonec hladinu posypte lžičkou soli.
  4. Nechte sklenici stát na lince, dva až tři dny v pokojové teplotě. Každý den sklenici dvakrát přetočte, aby se šťáva dostala všude.
  5. Po třech dnech přesuňte sklenici do lednice a nechte měsíc a půl odležet, aby změkly a chutě se propojily. Citrony stačí nechat odležet v lednici měsíc, kůra změkne rychleji.
  6. Před použitím můžete lehce opláchnout od soli a pak nakrájet na jemno. V některých receptech se používá pouze kůra, já používám i dužinu, přijde mi zbytečné ji vyhazovat. Doporučuji si odříznout vždy jen kousek a nevyndavat je celé. Jejich chuť je velmi intenzivní, celý kus byste nejspíš nevyužili.

 

Tip: Při nakládání můžete k citronům i limetkám přidat koření. V tradičních receptech najdete bobkový list, kuličky pepře, nového koření či badyán. Vyzkoušet můžete také semínka koriandru, skořici, hřebíček, kardamom či vanilku. Nepoužívejte všechny druhy koření najednou, na začátek zkuste jen jeden druh.

 

Nakládané citrony