Lehký vaječný salát
Jako malá holka jsem strašně ráda chodila na chalupě koledovat. Milovala jsem vajíčka uvařená na tvrdo a hrozně mě štvalo, když nám někde místo vajec dali sladkosti nebo peníze. Byla jsem schopná během dopoledního koledování, než jsme obešli naší a sousední vesničku, sníst klidně i čtyři vajíčka. Moje mamina pak z vykoledovaných vajec připravovala vaječné muchomůrky, a těch jsem se mohla také ujíst. Vejce seřízla, vydlabala, vydlabané vnitřky umixovala s hořčicí a majonézou. Plněná vejce přiklopila plátky rajčat, udělala tečky z majolky a posadila na lístky salátu. Tenhle recept je odlehčenou variantou, když potřebujete spotřebovat větší množství vajec. Majolku v něm nenajdete, je plný zeleniny, bylinek a chutná báječně.
4 porce
INGREDIENCE:
- 12 vajec na tvrdo
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 menší zelené jablko
- 1 malá červená cibule
- 1 lžíce nasekaného medvědího česneku
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 malý svazek ředkviček
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička dijonská hořčice
- 1 lžička citrónové šťávy
- rukola a mangold na ozdobu
- 1 lžička olivového oleje
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Uvařená vejce na tvrdo oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu a ovoce očistíme. Cibuli nakrájíme na jemno, jablko a řapíkatý celer na malé kostičky. Ředkvičky pokrájíme na tenké plátky, bylinky posekáme na jemno.
- Do mísy dáme jogurt, zakysanou smetanu, dijonskou hořčici a citrónovou šťávu, vše prošleháme metličkou. Přidáme nakrájenou zeleninu, bylinky a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme nakrájená vejce, aby se nám příliš nerozpadla.
- Připravíme si čtyři mističky a jejich stěny lehce vymažeme olivovým olejem. Do mističek nandáme salát a vařečkou přitlačíme a zarovnáme. Na talířky si připravíme malé hnízdo z pár lístků rukoly a mangoldu, na vrch opatrně vyklopíme vaječný salát. Podáváme jako předkrm, či lehkou večeři, společně s čerstvým pečivem.