Lehký vaječný salát

Lehký vaječný salát

Jako malá holka jsem strašně ráda chodila na chalupě koledovat. Milovala jsem vajíčka uvařená na tvrdo a hrozně mě štvalo, když nám někde místo vajec dali sladkosti nebo peníze. Byla jsem schopná během dopoledního koledování, než jsme obešli naší a sousední vesničku, sníst klidně i čtyři vajíčka. Moje mamina pak z vykoledovaných vajec připravovala vaječné muchomůrky, a těch jsem se mohla také ujíst. Vejce seřízla, vydlabala, vydlabané vnitřky umixovala s hořčicí a majonézou. Plněná vejce přiklopila plátky rajčat, udělala tečky z majolky a posadila na lístky salátu. Tenhle recept je odlehčenou variantou, když potřebujete spotřebovat větší množství vajec. Majolku v něm nenajdete, je plný zeleniny, bylinek a chutná báječně.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 12 vajec na tvrdo
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 menší zelené jablko
  • 1 malá červená cibule
  • 1 lžíce nasekaného medvědího česneku
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 malý svazek ředkviček
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička dijonská hořčice
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • rukola a mangold na ozdobu
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

 

POSTUP:

  1. Uvařená vejce na tvrdo oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu a ovoce očistíme. Cibuli nakrájíme na jemno, jablko a řapíkatý celer na malé kostičky. Ředkvičky pokrájíme na tenké plátky, bylinky posekáme na jemno.
  2. Do mísy dáme jogurt, zakysanou smetanu, dijonskou hořčici a citrónovou šťávu, vše prošleháme metličkou. Přidáme nakrájenou zeleninu, bylinky a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme nakrájená vejce, aby se nám příliš nerozpadla.
  3. Připravíme si čtyři mističky a jejich stěny lehce vymažeme olivovým olejem. Do mističek nandáme salát a vařečkou přitlačíme a zarovnáme. Na talířky si připravíme malé hnízdo z pár lístků rukoly a mangoldu, na vrch opatrně vyklopíme vaječný salát. Podáváme jako předkrm, či lehkou večeři, společně s čerstvým pečivem.