Jehněčí kotlety s bylinkovým kuskusem
Jehněčí maso patří mezi tradiční velikonoční jídla. Původně jsem měla v plánu udělat pečený jehněčí hřbet, tzv. french rack, obalený v čerstvých bylinkách, ale nepodařilo se mi ho rychle sehnat. Recept, který jsem měla v plánu udělat jsem upravila a udělala nakrájené jehněčí kotlety. Příprava je velmi jednoduchá a výsledek stojí za to.
4 porce
INGREDIENCE – JEHNĚČÍ:
- 1 kg jehněčích kotlet
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- snítka tymiánu
- hrst nasekané petrželky
- hrst nasekaného medvědího česneku
- hrst nasekané pažitky
- hrst nasekané máty
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- sůl
INGREDIENCE – KUSKUS:
- 120 g kuskusu
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce na jemno nasekaných lístků máty
- 1 lžíce na jemno nasekaných lístků petrželky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivové oleje
- sůl
POSTUP:
- V misce prošleháme olivový olej, prolisovaný česnek a na jemno nakrájený tymián. Směsí potřeme jehněčí kotletky, dáme do uzavíratelné misky a necháme naložené alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc. Naložené jehněčí předem vyndáme z lednice a necháme ho stát na lince, aby mělo pokojovou teplotu. Maso při tepelné úpravě nedostane takový šok a šťáva zůstane uvnitř.
- Na sporáku si rozehřejeme pánev s tlustým dnem a zprudka na ní opečeme osolené maso ze všech stran, asi 2 minuty. Maso dostane zlatavou barvu a zatáhne se. Přendáme maso do pekáče a v předehřáté troubě na 200°C ho 12 – 15 min dopečeme. Po upečení maso vyndáme a dáme na prkénko na 5 minut odpočinout, pokud bychom ho nakrojili hned, vytekla by nám všechna šťáva.
- Kuskus uvaříme podle návodu a přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku, bylinky, olivový olej a citrónovou šťávu, podle chuti lehce osolíme.
- Na talíře servírujeme bylinkový kuskus, přidáme upečené jehněčí kotletky a posypeme na jemno nakrájenými bylinkami.