Jehněčí kotlety s bylinkovým kuskusem

Jehněčí kotlety s bylinkovým kuskusem

Jehněčí maso patří mezi tradiční velikonoční jídla. Původně jsem měla v plánu udělat pečený jehněčí hřbet, tzv. french rack, obalený v čerstvých bylinkách, ale nepodařilo se mi ho rychle sehnat. Recept, který jsem měla v plánu udělat jsem upravila a udělala nakrájené jehněčí kotlety. Příprava je velmi jednoduchá a výsledek stojí za to. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE – JEHNĚČÍ:

  • 1 kg jehněčích kotlet
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • snítka tymiánu
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekaného medvědího česneku
  • hrst nasekané pažitky
  • hrst nasekané máty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – KUSKUS:

  • 120 g kuskusu
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce na jemno nasekaných lístků máty
  • 1 lžíce na jemno nasekaných lístků petrželky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivové oleje
  • sůl

 

 

POSTUP:

  1. V misce prošleháme olivový olej, prolisovaný česnek a na jemno nakrájený tymián. Směsí potřeme jehněčí kotletky, dáme do uzavíratelné misky a necháme naložené alespoň 2 hodiny, nejlépe však přes noc. Naložené jehněčí předem vyndáme z lednice a necháme ho stát na lince, aby mělo pokojovou teplotu. Maso při tepelné úpravě nedostane takový šok a šťáva zůstane uvnitř.
  2. Na sporáku si rozehřejeme pánev s tlustým dnem a zprudka na ní opečeme osolené maso ze všech stran, asi 2 minuty. Maso dostane zlatavou barvu a zatáhne se. Přendáme maso do pekáče a v předehřáté troubě na 200°C ho 12 – 15 min dopečeme. Po upečení maso vyndáme a dáme na prkénko na 5 minut odpočinout, pokud bychom ho nakrojili hned, vytekla by nám všechna šťáva.
  3. Kuskus uvaříme podle návodu a přidáme na jemno nakrájenou jarní cibulku, bylinky, olivový olej a citrónovou šťávu, podle chuti lehce osolíme.
  4. Na talíře servírujeme bylinkový kuskus, přidáme upečené jehněčí kotletky a posypeme na jemno nakrájenými bylinkami.