Kuřecí stir-fry s chřestem a čerstvým pepřem
Metoda Stir-fry je tradiční technika přípravy pokrmů, která se používá v Asii. K vaření potřebujete pánev Wok. Ingredience se smaží v malém množství velmi rozpáleného oleje. Na přípravu asijské kuchyně je ideální použít arašídový nebo sezamový olej, protože snesou lépe vyšší teploty. Mají totiž vyšší bod zakouření, takže nedochází k jejich přepalování. Kuřecí strir-fry je další ze série, co dům dal. Dostala jsem minulý týden čerstvý zelený pepř a v lednici zbylo pár stonků chřestu, který už chtěl spotřebovat.
4 porce
INGREDIENCE:
- 2 kuřecí prsa
- 3 vejce
- 150 g chřestu
- 150 g zelené cukety
- 1 velká červená cibule
- 4 jarní cibulky
- 1 svazek pažitky
- 4 hrozny čerstvého zeleného pepře
- 3 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 3 lžíce tmavé sojové omáčky
- 3 lžíce rybí omáčky
- 3 lžičky černých sezamových semínek
- 250 g lepkavé rýže (Glutinous rice)
- sůl
POSTUP:
- Lepkavou rýži propláchneme a necháme namočenou přes noc. Pokud na to zapomenete, nechte jí namočenou minimálně 5 hodin. Po namáčení vodu slijeme a rýži znovu propláchneme. Lepkavá rýže se v JV Asii vaří v páře v tradičním bambusovém cedníku. Můžete použít i cedník kovový, na rýži položte plátýnko a přiklopte pokličkou. Vařte v páře 20 – 30 minut.
- Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, rozpálíme pánev Wok se lžící sezamového oleje a maso zprudka opečeme ze všech stran, stačí cca 2 – 4 minuty. Maso vyndáme z pánve do misky a lehce osolíme. Do rozpálené pánve vyklepneme vejce, zlehka osolíme, promícháme a osmahneme. Vejce by měla být sušší, než když děláme například míchaná vajíčka. Když jsou vejce hotová, přidáme je do misky ke kuřecímu masu.
- Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky, stejně tak jarní cibulku a cuketu. Spodní část stonků chřestu oloupeme, chřest nakrájíme na špalíčky a nakonec na tenké plátky. Pažitku nasekáme. V pánvi wok rozpálíme sezamový olej, přidáme hrozny zeleného pepře, a 2-3 minuty na něm orestujeme červenou cibuli, bílé části jarní cibulky a cuketu. Do pánve dáme zpátky orestované kuřecí maso a vejce. Přihodíme chřest, zelenou část jarní cibulky a část pažitky. Přidáme ústřicovou sójovou i rybí omáčku, promícháme a nakonec do pánve přilijeme hrnek vody. Sundáme pánev ze sporáku, chřest se nesmí dlouho tepelně upravovat, aby zůstal zelený a krásně křupavý.
- Stir-fry rozdělíme do hlubokých talířů a posypeme zbytkem nasekané pažitky. lepkavou rýži servírujeme v malých mističkách, posypanou sezamovými semínky.