Malinové Semifreddo s levandulí
Malinové Semifreddo s levandulí je ideální dezert pro horké letní dny. Díky malinovému pyré je zmrzlina velmi osvěžující a levandule jí dodá nádhernou vůni. Levandule je moje oblíbená bylinka, v bylinkovém záhonku jí mám několik keříků. A není to jen moje oblíbená bylinka, slétávají se na ní včelky samotářky a čmeláci z okolí. Zkuste z ní třeba udělat levandulový sirup, recept na něj najdete v kategorii zavařování. Přidávám jí ráda také do džemů, výborná je například kombinace třešní s levandulí.
8 porcí
INGREDIENCE:
- 400 g malin
- 400 g smetany ke šlehání 31%
- 60 g cukru
- 3 vejce
- 1 lžíce sušených kvítků levandule
- máta na ozdobu
- špetka soli
POSTUP:
- V robotu umixujeme do hladka 300 g malin společně s jednou lžící smetany a cukru. Zbytek malin si schováme na později. Usušené levandulové kvítky utlučeme v hmoždíři na prášek. Dáme je do malého kastrůlku a přelijeme jedním hrnkem smetany. Přivedem k varu a necháme zchladnout a pak přecedíme. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem ve velké míse. K žloutkům s cukrem přidáme ušlehanou smetanu. Přidáme levandulovou smetanu, promícháme a nakonec jemně vmícháme i sníh z bílků.
- Pečící papír zmuchláme do kuličky a propláchneme ve vodě. Papír změkne a jednoduše s ním vyložíme formu na terinu. Nalijeme do formy polovinu smetanového krému, pak vrstvu rozmixovaných malin, a navrch opatrně opět smetanovou vrstvu. Ozdobíme malinami, posypeme kvítky levandule a dáme na šest hodin do mrazáku.
- Semifreddo nakrájíme na plátky, dáme na talíř, ozdobíme čerstvými malinami a lístky máty.