Grilovaný pstruh s bylinkami
Tenhle recept jsem připravovala na začátku léta pro srpnové vydání časopisu Dialog. Plánovala jsem ho sepsat i sem na blog před koncem prázdnin, ale nějak mi to nevyšlo. Naštěstí, jak říká můj kamarád, grilovat se dá kdykoliv, jen se v chladnějších měsících musíte trochu víc obléct. 😀 Příprava receptu je celkem snadná, stačí čerstvé ryby, bylinky a pár dalších ingrediencí. Pro mě je jedna z těch zásadních česnek, když vynechám sladké recepty, tak je jen málo jídel, kde jej nepoužívám. Prostě s česnekem je všechno hned lepší.. 😀 Ryby s bylinkovou marinádou můžete grilovat jen tak, nebo můžete použít speciální držák pro grilování ryb. Tak grilování zdar! Ještě mi tu zbývá z letní série recept na dezert z grilu, tak snad ho zvládnu sepsat dřív, než napadne první sníh.. 😀
4 porce
INGREDIENCE:
- 4 vykuchané čerstvé pstruhy (1 kus cca 250 g)
- 4 malé snítky rozmarýnu
- 8 snítek mateřídoušky citrónové
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 40 g přepuštěného másla
- 4 citróny
- pepř
- sůl
POSTUP:
- V malém hrnci si rozpustíme na mírném plameni máslo. K rozpuštěnému máslu přilijeme olivový olej, přidáme snítky rozmarýnu, mateřídoušky a nakonec prolisovaný česnek. Promícháme a minutu prohřejeme, máslo se nám nesmí přepálit, změnilo by chuť. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a mezitím si připravíme ryby.
- Pstruhy omyjeme, osušíme a každého na obou bocích několikrát nařízneme. Pokapeme ryby šťávou ze dvou citrónů a necháme 10 minut odležet. Z máslové směsi vyndáme bylinky a rozdělíme je na čtyři díly. Ryby potřeme důkladně z venku i zevnitř máslovou směsí, osolíme a opepříme. Do vykuchaného břicha každé ryby vložíme díl bylinek a dva plátky citrónu. Necháme marinovat 20 – 30 minut.
- Ryby dáme na rozpálený gril, přiklopíme víkem a pečeme je 5 – 7 minut. Poté víko odklopíme, ryby obrátíme a pečeme přiklopené dalších 5 – 7 minut. Ryby můžeme podávat s opečeným chlebem a salátem z grilované zeleniny.