Pesto z česneku podivného

Pesto z česneku podivného

Letošní jaro má díky chladnějšímu počasí pozvolný nástup. Ačkoliv se těším, až budu moct do skříně uklidit zimní bundu, tak si tenhle pomalý průběh užívám. V minulých letech byly v dubnu tak vysoké teploty, že vše rozkvetlo téměř naráz a jarní bylinky měly mnohem kratší dobu sklizně. Letos jsme byli na česneku podivném v lese už několikrát. Doma ho pak propláchnu a dám do lednice do zavírací misky, vydrží čerstvý několik dní. Používám ho v kuchyni na jaře velmi často, dávám si ho na chléb s tvarohem, sypu ho na brambory, upravuji podobně jako špenát nebo jako hlavní přísadu do bylinkových špaget a mohla bych ještě chvilku pokračovat. Jídel, kde se dá použít je totiž nepřeberné množství.
Česnek podivný pochází z oblasti Kavkazu a do našich zahrad byl vysazován jako okrasná trvalka. Odtud se rozšířil do městských parků a lesoparků, kde je nepůvodní a díky svému rychlému šíření i invazivní rostlinou, která vytlačuje původní druhy. Je ideální obměnou za česnek medvědí, oba druhy jsou z rodu amarylkovitých a mají podobnou chuť. Medvědí česnek roste většinou v chráněných oblastech, kde je zakázaný sběr i pro vlastní potřebu. V těch nechráněných je sice sběr pro vlastní potřebu povolen, ale díky mediální oblibě a drancujícím sběračům z původních stanovišť mizí. Pokud sbíráte bylinky v přírodě, sbírejte je prosím šetrně a v rozumném množství. To, že je něco chutné a zdravé ještě neznamená, že toho musíme sníst tunu. 

 

1 sklenice

 

INGREDIENCE:

  • 200 g česneku podivného
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g vlašských ořechů
  • 30 g parmazánu
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Česnek podivný omyjeme a necháme v cedníku okapat. Mezitím si na pánvi opražíme na mírném plameni vlašské ořechy. Ořechy v průběhu pražení promícháme, aby se nám z jedné strany nepřipálily, barvu by měly mít po opražení zlatavou. Opražené ořechy necháme trochu zchladnout a potom z nich třením mezi dlaněmi odstraníme šlupku. Díky tomu vlašské ořechy  ztratí část své hořkosti, pesto bude mít jemnější chuť.
  2. Do mixéru dáme zlehka pokrájený česnek podivný, prolisované stroužky česneku, opražené vlašské ořechy, nastrouhaný parmazán, tři čtvrtiny olivového oleje a mírně osolíme. Mixujeme dohladka, podle potřeby přidáme olivový olej a podle chuti můžeme dosolit.
  3. Hotové pesto vydrží v lednici v umyté a vypařené sklenici minimálně dva týdny.