Dýňovo-špenátový quiche

Dýňovo-špenátový quiche

Dýně, dýně, dýně.. A k dýni se nejen barevně, ale i chuťově hodí i špenát a česnek. Do těsta na quiche jsem přidala konopnou mouku, která obsahuje kyselinu listovou, vlákninu, rostlinné bílkoviny a spoustu dalších zdraví prospěšných látek.

 

6 porcí

 

INGREDIENCE TĚSTO:

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g konopné mouky
  • 100g másla
  • 50 ml studené vody
  • špetka soli

INGREDIENCE NÁPLŇ:

  • 400 g čerstvého baby špenátu
  • 200 g dýně Hokkaido
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g smetany 31%
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 4 vejce
  • 100 g goudy
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. V  míse promícháme hladkou a konopnou mouku, osolíme, přidáme změklé máslo a začneme zpracovávat těsto. Postupně přidáváme i studenou vodu. Těsto pořádně prohněteme do hladka a necháme odpočinout v lednici alespoň jednu hodinu.
  2. Máslem vymažeme dortovou formu o průměru 22 cm a předehřejeme troubu na 180°C. Těsto vyválíme, vložíme do formy vymazané máslem a dno propícháme vidličkou. Těsto zatížíme fazolemi, aby se při předpečení korpus na quiche nenafoukl. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
  3.  Špenát propláchneme a lehce podusíme na pánvi. Česnek nakrájíme na tenké plátky a dýni na kostičky. Vše navršíme na zchladlý předpečený korpus.
  4. Ušleháme vejce, smetanu a zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Směsí zalijeme quiche a navrch nasypeme goudu nakrájenou na kostičky. Pečeme v troubě na 180°C přibližně 40 minut.
  5. Quiche můžeme podávat se salátem se zálivkou vinaigrette.