Jarní pilaf s chřestem a hráškem
Chřest a hrášek, to jsou mé oblíbené jarní suroviny. A když k nim přidáte ještě dobrou rýži, tak máte výborný lehký oběd či večeři. Věřte nebo ne, já jsem pilaf poprvé zkoušela celkem nedávno. A vlastně vůbec nevím proč, rýži mám totiž ráda na všechny způsoby a rizota, ať už italského či českého bych se mohla ujíst. Pilaf pochází z Řecka a je takovou lehčí verzí italského rizota, takže skvěle poslouží i jako příloha k masu. My jsme k němu měli například jehněčí špízy.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 364 kcal, Bílkoviny: 9 g, Sacharidy: 68 g, Tuky: 5 g, Vláknina: 5 g, Fosfor: 292 mg, Draslík: 683 mg
INGREDIENCE:
- 300 g rýže
- 600 g kuřecího vývaru
- 120 g zeleného chřestu
- 120 g cukrového hrášku
- 1 lžíce olivového oleje
- hrstka řeřichy
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Na lžíci olivového oleje, na mírném plamenu, lehce opečeme propláchnutou rýži zhruba 5 minut. Zalijeme studeným kuřecím vývarem, lehce osolíme, promícháme a necháme pod poklicí pomalu vařit. Rýži ve vývaru vaříme přibližně 12 – 15 minut, v půlce vaření ji promícháme. Pokud se vývar rychle vyvaří a rýže se začne přichytávat ke dnu hrnce, tak ji můžete podlít trochou studené vody.
- Chřest omyjeme, očistíme, odkrojíme tuhé konce a povaříme jej v horké vodě pár minut. Špičky chřestu necháme nad vodou, vařením ve vodě by příliš změkly. Když je chřest uvařen na skus, zchladíme jej ve studené vodě, aby neztratil barvu. Chřest nakrájíme na menší kousky a dáme stranou.
- Cukrový hrášek jen rychle spaříme v horké vodě a také jej ihned zchladíme ve studené, aby zůstal svěže zelený.
- Chřest s hráškem promícháme s uvařenou rýží, zlehka opepříme a dosolíme. Pilaf nandáme na talíře a posypeme řeřichou.