Pečený pstruh na zázvoru
V jednoduchosti je krása a to platí i pro tento recept. Čerství pstruzi jsou prostě nejlepší jen upečení na másle s bylinkami. Tentokrát jsem oblíbenou klasiku tymián, rozmarýn a petržel obměnila a inspirovala se asijskou kuchyní. Chuť čerstvého pstruha na másle doplnil citron, med a zázvor. A co k tomu? Já mám nejraději kousek čerstvého pečiva a pečenou zeleninu.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 485 kcal, Bílkoviny: 47 g, Sacharidy: 3 g, Tuky: 32 g, Vláknina: 0,1 g, Fosfor: 494 mg, Draslík: 863 mg
INGREDIENCE:
- 4 čerství pstruzi (1 ks cca 300 g)
- 2 citrony
- 40 g máslo
- 10 g zázvor
- 10 g med
- 4 snítky hladkolisté petrželky
- sůl
POSTUP:
- Vykuchané pstruhy očistíme, omyjeme, osušíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu a rozmícháme v ní lžičku medu. Kůži nařízneme na vrchní straně, pstruhy potřeme medovo-citronovou marinádou z obou stran i zevnitř. Také je ze všech stran i uvnitř zlehka osolíme. Do břišní dutiny vložíme na kolečka nakrájený citron, najemno pokrájený zázvor na tenké nudličky, hladkolistou petrželku a kousek másla. Trochu nakrájeného zázvoru, plátek másla a citronu dáme i zvenčí na kůži.
- Pstruhy pečeme přibližně 30 min v troubě rozpálené na 200°C, délku pečení upravíme podle jejich velikosti.
- Upečené pstruhy dáme na talíř, přelijeme vypečenou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.