Špenátový bulgur s bylinkami

Špenátový bulgur s bylinkami

Už víte, co budete vařit na zelený čtvrtek? Co třeba špenátový bulgur? Výborně chutná jen tak samotný, jako lehký oběd či večeře. Pokud by vám jen tak nestačil, přidejte pošírované vejce nebo si ho dejte jako přílohu k masu. Na ozdobu můžete použít klíčky, jedlé květy či divoké bylinky. Třeba česnek podivný, ten se dá přidat jak do špenátové pasty, tak i čerstvě nasekaný na závěr na posyp. Krásně na něm budou vypadat květy fialek i sedmikrásek. 

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 241 kcal, Bílkoviny: 7 g, Sacharidy: 40 g, Tuky: 5 g, Vláknina: 5 g, Fosfor: 324 mg, Draslík: 601 mg

 

INGREDIENCE:

  • 200 g bulguru
  • 150 g mraženého listového špenátu
  • 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka (20 g)
  • Klíčky na ozdobu (15 g)
  • Pažitka na ozdobu (10 g)
  • Pár kapek citronové šťávy
  • 2 lžíce bílého jogurtu (40 g)
  • Olivový olej na pokapání (10 g)
  • Pepř, sůl

 

POSTUP:

  1. Mražený špenát zalijeme vroucí vodou pár minut necháme spařit a pak vodu vyždímáme. Bulgur propláchneme studenou vodou a necháme okapat..
  2. Spařený špenát rozmixujeme ve vývaru společně s jarní cibulkou a prolisovaným česnekem na hladkou pastu. Kousek zelené natě cibulky si můžeme nechat na závěr na ozdobu.
  3. Bulgur zlehka opražíme na pánvi na sucho, pak jej zalijeme rozmixovaným špenátem ve vývaru. Pozvolna vše vaříme v pánvi bez poklice, dokud není bulgur uvařen na skus a tekutina se neodpaří, přibližně 10 minut.Před koncem vaření přidáme pár kapek citronové šťávy, zlehka osolíme a opepříme.
  4. Uvařený bulgur ozdobíme jogurtem, klíčky, bylinkami a zlehka pokapeme olivovým olejem.

 

Tip: Pokud máte ledvinovou dietu a chcete snížit obsah draslíku v jídle, je dobré před vařením suroviny namočit. Mražený špenát po zalití horkou vodou nechte půl hodiny namáčet, pak vodu slijte a špenát před dalším použitím nechte důkladně okapat. Bulgur namočte do studené vody, nechte stát půl hodiny a pak vodu také slijte.