Krůtí špízy v jogurtové marinádě s cuketou a citrónem
Středomořská kuchyně je má oblíbená, baví mě její svěžest a lehkost. A právě středozemím je inspirován můj další recept na krůtí špízy. Díky jogurtové marinádě maso zkřehne, citróny dodají špízům příjemnou svěží chuť.
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 228 kcal, Bílkoviny: 38 g, Sacharidy: 8 g, Tuky: 5 g, Vláknina: 3 g, Fosfor: 360 mg, Draslík: 646 mg
INGREDIENCE:
- 600 g krůtích prsou
- 100 g bílého jogurtu
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 bio citron (120 g)
- 1 cuketa (300 g)
- 2 červené cibule (150 g)
- Bazalka, dobromysl, tymián (1 lžíce nasekaných bylinek)
- Pepř, sůl
POSTUP:
- Omytá a očištěná krůtí prsa nakrájíme na kostky o velikosti 2 x 2 cm. Dáme maso do uzavíratelné misky, přidáme jogurt smíchaný s najemno nasekanými bylinkami a slunečnicovým olejem. Vše důkladně promícháme, misku zavřeme a necháme maso v marinádě odležet pár hodin, ideálně do dalšího dne.
- Zeleninu si očistíme, omyjeme a nakrájíme. Postupně napichujeme ingredience na špejle v tomto pořadí – citron, krůtí maso, cibule, cuketa a tak pořád dokola. Citron dodá masu i cuketě příjemnou svěží chuť, po upečení zesládne a chutná celý i se slupkou báječně.
- Před grilováním špízy z obou stran lehce osolíme a opepříme. Grilujeme na pořádně rozpáleném grilu, nejdříve maso necháme zatáhnout v horké části, pak přesuneme do chladnější části. Chceme špízy propéct, ale zároveň by maso mělo zůstat šťavnaté.
Tip: Pokud používáte na špízy dřevěné špejle, namočte je před grilováním na uhlí na půl hodiny do vody. Doporučuji použít špejle z bambusu, jsou pevnější a po namočení se pod tíhou špízů nelámou.