Špenátový quiche
Špenátový quiche ve veganské úpravě jsem chystala na společné setkání s kamarády na Petříně. Zbylo mi trochu kokosového mléka z přípravy čokoládového koláče a rozhodla jsem se jej přidat do náplně. Spojení chuti česneku, špenátu a kokosového mléka mě velmi příjemně překvapilo. Quiche byl úžasně vláčný a měl nádhernou zelenou barvu.
6 porcí
INGREDIENCE – TĚSTO:
- 150 g hladké mouky
- 100 g konopné mouky
- 80 g kokosového oleje
- 50 ml vychlazené vody
- kvítky bazalky
- kvítky rozmarýnu
- 1 kávová lžička soli
INGREDIENCE – NÁPLŇ:
- 250 g čerstvého listového špenátu
- 4 stroužky česneku
- 100 ml kokosového mléka
- 180 g tofu
- pepř
- sůl
POSTUP:
- V míse smícháme všechny suché ingredience a pořádně promísíme. Přidáme kokosový olej, vychlazené kokosové mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto nejdřív hněteme v míse a nakonec ho zpracujeme na lehce pomoučeném stole. Když je těsto na quiche hotovo, dáme ho do uzavíratelné nádoby a necháme ho v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu.
- Dortofou formu nebo formu na koláč, o průměru 26 cm, vymažeme kokosovým olejem. Těsto na quiche vyválíme na pomoučené pracovní desce, musí zhruba o 3 cm přesahovat formu. Opatrně přesuneme těsto do vymazané formy a pomocí prstů vytvarujeme okraje. Vidličkou na několika místech propíchneme těsto, aby mohla unikat pára během pečení. Korpus na quiche pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
- Špenát pořádně opláchneme, abychom ho zbavili zbytků zeminy a necháme okapat. Česnek oloupeme a z tofu slijeme přebytečnou vodu. Všechny ingredience na náplň dáme do kuchyňského robota a rozmixujeme dohladka. Náplň nandáme do vychladlého korpusu na quiche. Quiche pečeme v troubě na 180°C přibližně 40 minut.
- Vychladlý quiche ozdobíme kvítky bazalky a rozmarýnu.