Šneci s petrželovou nádivkou

Šneci s petrželovou nádivkou

Zapečení šneci s petrželovou nádivkou patřili k vánočním pokrmům už za První republiky. Šneci patří mezi tradiční postní jídla, vařili se u nás na Vánoce a Velikonoce. Pokud koupíte již uvařené šneky, jako já, pak je příprava velmi rychlá a jednoduchá. Šneky vařené v zeleninovém vývaru jsem sehnala přes internet z české šnečí farmy. Dokonce jsem tam koupila i vyčištěné šnečí ulity. Šneky jsem podávala na rozpečené francouzské bagetě a chutnali výborně.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 12 ks vařených šneků v zeleninovém vývaru
  • 12 ks ulit
  • 60 g másla
  • 2 plátky starší bagety
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 1 lžička citrónové kůry z bio citrónu
  • svazek hladkolisté petrželky
  • snítka majoránky
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Šnečí ulity pořádně vymyjeme, vyčistíme a nakonec vyvaříme v horké vodě. Vyvařené ulity necháme oschnout.
  2. Připravíme si ingredience, které budeme potřebovat na nádivku. Otrháme lístky petrželky a majoránky, měkké stonky petrželky nasekáme na jemno. Česnek a šalotku nakrájíme na drobno a společně s bylinkami dáme do hmoždíře. V hmoždíři vše utlučeme do hladké pasty. Bylinkovo-česnekovou pastu dáme do misky, přidáme nastrouhanou bagetu, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a změklé máslo. Podle chuti opepříme, osolíme a vše pořádně promícháme.
  3. Začneme plnit šnečí ulity bylinkovou nádivkou. Do každé ulity dáme nejdřív malý kousek nádivky, potom vložíme uvařeného šneka a na konec dáme zase nádivku. Nádivka nám vytvoří na ulitě zátku. Pokud nebudete mít doma zapékací misku na šneky, jako já, stačí použít obyčejnou zapékací misku vysypanou solí. Do zapékací misky nasypeme sůl do výšky cca 2 cm. Do soli posadíme naplněné šneky bylinkovou nádivkou, otvorem vzhůru. Šneky pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližne 10 minut.
  4. Zapečené šneky můžeme podávat například s rozpečenou francouzskou bagetou. Šneka i s bylinkovou nádivkou vyndáme pomocí lžičky z ulity, nandáme na bagetku a můžeme podávat.