Dýňovo-špenátový quiche
Dýně, dýně, dýně.. A k dýni se nejen barevně, ale i chuťově hodí i špenát a česnek. Do těsta na quiche jsem přidala konopnou mouku, která obsahuje kyselinu listovou, vlákninu, rostlinné bílkoviny a spoustu dalších zdraví prospěšných látek.
6 porcí
INGREDIENCE TĚSTO:
- 150 g hladké mouky
- 50 g konopné mouky
- 100g másla
- 50 ml studené vody
- špetka soli
INGREDIENCE NÁPLŇ:
- 400 g čerstvého baby špenátu
- 200 g dýně Hokkaido
- 5 stroužků česneku
- 200 g smetany 31%
- 2 lžíce zakysané smetany
- 4 vejce
- 100 g goudy
- pepř
- sůl
POSTUP:
- V míse promícháme hladkou a konopnou mouku, osolíme, přidáme změklé máslo a začneme zpracovávat těsto. Postupně přidáváme i studenou vodu. Těsto pořádně prohněteme do hladka a necháme odpočinout v lednici alespoň jednu hodinu.
- Máslem vymažeme dortovou formu o průměru 22 cm a předehřejeme troubu na 180°C. Těsto vyválíme, vložíme do formy vymazané máslem a dno propícháme vidličkou. Těsto zatížíme fazolemi, aby se při předpečení korpus na quiche nenafoukl. Vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
- Špenát propláchneme a lehce podusíme na pánvi. Česnek nakrájíme na tenké plátky a dýni na kostičky. Vše navršíme na zchladlý předpečený korpus.
- Ušleháme vejce, smetanu a zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Směsí zalijeme quiche a navrch nasypeme goudu nakrájenou na kostičky. Pečeme v troubě na 180°C přibližně 40 minut.
- Quiche můžeme podávat se salátem se zálivkou vinaigrette.