Dýňový koláč s vlašskými ořechy a hruškami

Dýňový koláč s vlašskými ořechy a hruškami

Dýňový koláč jsem letos pekla na oslavu druhých narozenin syna mé kamarádky. Nejdřív byli všichni překvapeni z úpravy dýně na sladko, ale nakonec všem moc chutnal. Pro mě je dýňový koláč podzimní klasikou, peču ho každý rok na podzim už spoustu let. Na recept na tradiční americký dýňový koláč jsem narazila před lety na internetu, něco jsem z receptu ubrala, něco do něj přidala. Letos například přibyly do receptu hrušky, které jsem zrovna měla doma a už potřebovaly zpracovat. A musím říct, že díky hruškám je koláč ještě lepší, hrušky, ořechy a dýňová náplň se totiž úžasně doplňují.

 

8 porcí

 

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g kokosové mouky
  • 2 lžičky čerstvé citrónové kůry z biocitronu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 130 g másla
  • špetka soli

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 200 g dýňě Hokkaido
  • 100 g zakysané smetany 15%
  • 2 – 3 polévkové lžíce medu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 vejce
  • 30 půlek vlašských ořechů
  • 3  hrušky

POSTUP:

  1. Do mísy dáme všechny suché ingredience na těsto a pořádně promísíme. Přidáme změklé máslo nakrájené na plátky a vejce a vypracujeme rukama hladké těsto. Těsto nejdřív hněteme v míse a pak na závěr na pomoučeném válu či stole. Vypracované těsto dáme do uzavíratelné krabičky a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
  2. Půlky vlašských ořechů opražíme na pánvi z obou stran, to nám zabere asi 5 minut. Ořechy necháme zchladnout a pak je lehkým promnutím mezi prsty zbavíme slupek. Nevadí, když se nám nepodaří slupka oloupat úplně.
  3. Dýni nakrájíme na měsíčky, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V troše vody dýni povaříme asi 10 minut do měkka. Když je dýně uvařená do měkka, vodu slijeme a dýni necháme okapat. Vodu z vaření dýně nemusíme vylévat, můžeme jí například použít na přípravu dýňové polévky. Okapanou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.
  4. V míse prošleháme metličkou ingredience na náplň, dýňové pyré, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, med a vejce.
  5. Formu na koláč o průměru 26 cm vymažeme máslem. Na pomoučeném válu, či pracovním stole, vyválíme těsto a těstem vyložíme vymazanou formu. Prsty vytvarujeme okraje a pomocí vidličky propícháme dno, aby se nám těsto ode dna nenadzvedávalo a pára mohla unikat. Na těsto po celé ploše naskládáme půlky opražených vlašských ořechů a rovnoměrně zalijeme dýňovou náplní. Hrušky omyjeme, osušíme, překrojíme podélně na půl a vyřízneme jádřinec. Položíme řeznou stranou dolů a nařežeme na tenké plátky napříč, neprořezáváme úplně, aby nám půlky hrušek držely pohromadě. Nařezané hrušky rozmístíme rovnoměrně do koláčové formy.
  6. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C 30 – 40 minut. Těsto po okrajích by mělo mít lehce zlatavou barvu.