Špenátový quiche

Špenátový quiche

Špenátový quiche ve veganské úpravě jsem chystala na společné setkání s kamarády na Petříně. Zbylo mi trochu kokosového mléka z přípravy čokoládového koláče a rozhodla jsem se jej přidat do náplně. Spojení chuti česneku, špenátu a kokosového mléka mě velmi příjemně překvapilo. Quiche byl úžasně vláčný a měl nádhernou zelenou barvu. 

 

6 porcí

 

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g konopné mouky
  • 80 g kokosového oleje
  • 50 ml vychlazené vody
  • kvítky bazalky
  • kvítky rozmarýnu
  • 1 kávová lžička soli

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 250 g čerstvého listového špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml kokosového mléka
  • 180 g tofu
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. V míse smícháme všechny suché ingredience a pořádně promísíme. Přidáme kokosový olej, vychlazené kokosové mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto nejdřív hněteme v míse a nakonec ho zpracujeme na lehce pomoučeném stole. Když je těsto na quiche hotovo, dáme ho do uzavíratelné nádoby a necháme ho v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu.
  2. Dortofou formu nebo formu na koláč, o průměru 26 cm, vymažeme kokosovým olejem. Těsto na quiche vyválíme na pomoučené pracovní desce, musí zhruba o 3 cm přesahovat formu. Opatrně přesuneme těsto do vymazané formy a pomocí prstů vytvarujeme okraje. Vidličkou na několika místech propíchneme těsto, aby mohla unikat pára během pečení. Korpus na quiche pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
  3. Špenát pořádně opláchneme, abychom ho zbavili zbytků zeminy a necháme okapat. Česnek oloupeme a z tofu slijeme přebytečnou vodu. Všechny ingredience na náplň dáme do kuchyňského robota a rozmixujeme dohladka. Náplň nandáme do vychladlého korpusu na quiche. Quiche pečeme v troubě na 180°C přibližně 40 minut.
  4. Vychladlý quiche ozdobíme kvítky bazalky a rozmarýnu.