Špagety Carbonara

Špagety Carbonara

Tohle jídlo jsem si zamilovala na horách v italských Alpách, kam jsem dříve jezdila každý rok. Kdykoliv je doma dělám, vybaví se mi v hlavě obrázek nádherných výhledů na sjezdovkách ve Val di Fiemme. Pro tento kraj je typické, že do špaget Carbonara přidávají i tyrolský špek. Špagety Carbonara jsou na přípravu velmi jednoduché a chuťově skvělé zimní jídlo. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 150 g Pancetty
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • 1 lžička olivového oleje
  • 8 žloutků
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Dáme vařit osolenou vodu na špagety a uvaříme je podle návodu na zkus, tzv. al dente.
  2. Žloutky rozšleháme pomocí vidličky a přidáme 4 vrchovaté lžíce na jemno nastrouhaného parmazánu, lehce opepříme  a řádně promícháme.
  3. Italskou neuzenou slaninu Pancetta nakrájíme na kostičky. Hlubokou pánev dáme na mírný plamen, přidáme olivový olej a nakrájenou Pancettu. Za občasného míchání slaninu vypečeme do křupava.
  4. Aby byla omáčka krásně krémová, přidáme k rozšlehaným žloutkům s parmázánem 1 malou sběračku horké vody z uvařených špaget. Nenaléváme jí naráz, ale postupně vidličkou zašleháme. Parmazán se nám díky teplé vodě rozpustí. Voda ze špaget obsahuje škrob, díky kterému bude omáčka krásně hladká a lesklá.
  5. Pánev s vypečenou Pancettou do zlatova odstavíme z plamene, přidáme scezené uvařené špagety a promícháme je se slaninou. Postupně přilijeme „žloutkovou“ omáčku a zamícháme. Podle chuti dosolíme, ale většinou to není potřeba. Nesmíme mít pánev nad plamenem, vajíčka by se srazila a omáčka by nebyla krémová a hladká.
  6. Špagety okamžitě podáváme, výborné jsou posypané čerstvě mletým pepřem a trochou nastrouhaného parmazánu.