Pečený halibut s medvědím česnekem a salát se sušenými rajčaty

Pečený halibut s medvědím česnekem a salát se sušenými rajčaty

Z tohohle receptu mám opravdu radost, celá příprava zabrala jen 30 minut a pečený halibut v kombinaci se salátem z baby špenátu a sušených rajčat chutnal výborně. Začíná sezóna medvědího česneku, pár lístků už vyrašilo na zahrádce, tak jsem je použila do marinády. Kus pečeného halibuta mi zbylo a druhý den jsem jako přílohu udělala na másle s cibulkou dušený hrášek a kukuřici, promíchaný s vařenou rýží. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE – HALIBUT:

  • 2 filety halibuta (cca 1 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 listů medvědího česneku
  • 2 stroužky česneku
  • snítka petrželky
  • 1/2 citrónu
  • barevný pepř
  • sůl

INGREDIENCE – SALÁT:

  • 125 g baby špenátu
  • 10 sušených rajčat
  • 1 červená cibule
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst vlašských ořechů
  • barevný pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Nejdříve si připravíme marinádu na halibuta. V hmoždíři utlučeme stroužky česneku na jemno, přidáme pokrájený medvědí česnek, petržel a utřeme na hrubo s olivovým olejem a špetkou soli. Potřeme rybu z obou stran a vložíme jí do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Zlehka opepříme čerstvě mletým barevným pepřem a pečeme v rozehřáté troubě na 200°C 15 – 20 minut.
  2. Zatímco se ryby peče, připravíme si salát. Vlašské ořechy opražíme z obou stran na pánvi a oloupeme (stačí, když je promneme v dlaních a slupka půjde dolů sama). Baby špenát opláchneme a necháme okapat. Sušená rajčata a cibuli nakrájíme na nudličky. V misce smícháme citrónovou šťávu, olivový olej, zlehka osolíme a opepříme. Baby špenát, červenou cibuli a sušená rajčata dáme do mísy, zalijeme zálivkou a rukama zlehka promícháme.
  3. Salát naservírujeme na talíře, posypeme opraženými vlašskými ořechy. Navrch položíme upečené filety z halibuta, lehce zakápneme citrónovou šťávou a můžeme podávat.