Pečený halibut s medvědím česnekem a salát se sušenými rajčaty
Z tohohle receptu mám opravdu radost, celá příprava zabrala jen 30 minut a pečený halibut v kombinaci se salátem z baby špenátu a sušených rajčat chutnal výborně. Začíná sezóna medvědího česneku, pár lístků už vyrašilo na zahrádce, tak jsem je použila do marinády. Kus pečeného halibuta mi zbylo a druhý den jsem jako přílohu udělala na másle s cibulkou dušený hrášek a kukuřici, promíchaný s vařenou rýží.
4 porce
INGREDIENCE – HALIBUT:
- 2 filety halibuta (cca 1 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 listů medvědího česneku
- 2 stroužky česneku
- snítka petrželky
- 1/2 citrónu
- barevný pepř
- sůl
INGREDIENCE – SALÁT:
- 125 g baby špenátu
- 10 sušených rajčat
- 1 červená cibule
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1 lžíce olivového oleje
- hrst vlašských ořechů
- barevný pepř
- sůl
POSTUP:
- Nejdříve si připravíme marinádu na halibuta. V hmoždíři utlučeme stroužky česneku na jemno, přidáme pokrájený medvědí česnek, petržel a utřeme na hrubo s olivovým olejem a špetkou soli. Potřeme rybu z obou stran a vložíme jí do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Zlehka opepříme čerstvě mletým barevným pepřem a pečeme v rozehřáté troubě na 200°C 15 – 20 minut.
- Zatímco se ryby peče, připravíme si salát. Vlašské ořechy opražíme z obou stran na pánvi a oloupeme (stačí, když je promneme v dlaních a slupka půjde dolů sama). Baby špenát opláchneme a necháme okapat. Sušená rajčata a cibuli nakrájíme na nudličky. V misce smícháme citrónovou šťávu, olivový olej, zlehka osolíme a opepříme. Baby špenát, červenou cibuli a sušená rajčata dáme do mísy, zalijeme zálivkou a rukama zlehka promícháme.
- Salát naservírujeme na talíře, posypeme opraženými vlašskými ořechy. Navrch položíme upečené filety z halibuta, lehce zakápneme citrónovou šťávou a můžeme podávat.