Velikonoční bylinková nádivka
Velikonoční nádivka je mým dalším oblíbeným velikonočním jídlem. Nejraději jí mám jen tak samotnou, když jí upeču, tak během chvilky zmizí. Před pár lety jsem pročítala různé staré recepty a zjistila jsem, že do velikonoční nádivky se dříve nedávaly jen kopřivy, ale spousta jarních bylinek, které zrovna rostly. Mladé kopřivy sbírejte ideálně dopoledne na čistém stinném místě, mají pak menší obsah dusičnanů. V lese jsem letos objevila česnek podivný a česnek viničný, tak jsem je do nádivky dala také. Přidala jsem ještě ptačinec žabinec, který mi roste na zahradě. Od barvení vajíček mi zbyla hrstka nevyužitých lístečků ze zahrady, takže jsem je také všechny přidala do nádivky. Jitrocel, pampelišku, jetel, šalvěj, meduňku, kontryhel, řebříček, tužebník jilmový, řepík lékařský, bršlici kozí nohu, lístky fialek, lístky jahod a možná ještě nějaké. Prostě použijte, co máte zrovna po ruce.
8 porcí
INGREDIENCE:
- 10 rohlíků
- 8 vajec
- 400 ml mléka
- 40 g špeku
- 200 g uzeného masa
- 20 g másla + na vymazání formy
- 100 g polohrubé mouky
- hrubá mouka na vysypání formy
- 1 lžička kypřícího prášku
- dvě hrsti nasekaných kopřiv
- svazek česneku podivného
- svazek česneku viničního
- hrst ptačince žabince
- sůl
POSTUP:
- Uzené maso uvaříme, necháme zchladnout a nakrájíme na kostičky. Na pánvi orestujeme na jemno nakrájený špek, pak přidáme uzené maso a máslo a restujeme další 3 minuty.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Pokud jsou příliš čerstvé, necháme je proschnout. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky ušleháme společně s mlékem, špetkou soli a nalijeme na rohlíky. Promícháme a necháme 10 minut stát, aby se vše do rohlíků natáhlo. Bílky zlehka osolíme a ušleháme tuhý sníh. Se solí buďte opatrní, záleží na tom, jak je slané uzené a špek. Do mísy k rohlíkům přidáme vychladlou masovou směs, mouku a kypřící prášek. Ochutnáme a případně dosolíme.
- Bylinky opláchneme, na jemno nakrájíme, přidáme do mísy a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh.
- Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme nádivku do formy a uhladíme, aby byla rovnoměrně rozvrstvená. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přiblužně 30 – 40 minut.