Krémová polévka z pečeného česneku s pošírovaným vejcem

Krémová polévka z pečeného česneku s pošírovaným vejcem

V chladných mlhavých podzimních dnech patří krémové polévky mezi má oblíbená jídla, zasytí a krásně tělo prohřejí. Poslední dobou ráda vařím jídla, která si můžu předpřipravit a pak je jen po návratu domů z procházky rychle ohřát. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 400 g brambor
  • 2 střední cibule
  • 1 mrkev
  • 4 palice česneku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 60 ml bílého vinného octa
  • 100 ml smetany 31%
  • 4 vejce
  • 4 plátky francouzské bagety
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá kytička tymiánu
  • 1 lžička nasekané petrželky
  • pepř
  • sůl

 

 

POSTUP:

  1. Česnek rozdělíme na stroužky, slupky necháme, pouze odřízneme z jedné strany tvrdé konce. Stroužky česneku rozložíme na plech, vyložený pečícím papírem, zlehka pokapeme olivovým olejem a pečeme 15 – 20 minut v troubě rozehřáté na 200°C. Chceme, aby byl česnek upečený do světle zlatavé barvy. Nesmí se připálit, aby nám nezhořkl.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce, kde jsme si rozpustili máslo společně s 1 lžící olivového oleje. Když nám cibule zesklovatí, přidáme k ní mrkev nakrájenou na drobné kostičky. Restujeme za občasného míchání asi 5 minut, mrkev s cibulí by měla mít lehce nazlátlou barvu, ale nesmí se nám připálit, aby chuť zůstala jemná. Přidáme brambory pokrájené na kostičky, kytičku tymiánu, osolíme a zalijeme vývarem, vše necháme probublávat asi 25 minut, dokud brambory nezměknou. Polévku odstavíme ze sporáku, vyjmeme snítky tymiánu a rozmixujeme jí dohladka. Přilijeme do polévky smetanu, promícháme, ještě 5 minut provaříme a dochutíme jí dvěma lžičkami vinného octa, podle chuti dosolíme. Polévka by měla mít hustou, krémovou konzistenci.
  3. Plátky bagety lehce pokapeme olivovým olejem a opečeme je pod grilem dozlatova. Do kastrůlku dáme jeden litr vody, 50 ml octa, osolíme a přivedeme těsně pod bod varu, voda by se měla jen lehce chvět, nesmí bublat. Ve vodě, pomocí lžíce, uděláme malý vír a opatrně do něj z malé výšky vyklepneme vejce. Pomocí lžíce zabalíme bílek okolo žloutku, vaříme 2 až 3 minuty, vejce vyndáme a postup zopakujeme pro zbylé tři vejce.
  4. Nalijeme polévku do misek, navrch dáme plátek bagety a pošírované vejce, které lehce nařízneme. Ozdobíme nasekanou petrželkou a opepříme čerstvě mletým pepřem.