Jahodová galetka s meduňkovým cukrem

Jahodová galetka s meduňkovým cukrem

Tak sice to je jen o fous před koncem letošní jahodové sezóny, ale mám tu pro Vás recept na jednoduchý a chuťově neskutečně dobrý koláč z křehkého těsta s jahodovou náplní. Jahodovou galetku jsem si velmi oblíbila a letos jsem ji pekla několikrát. Příprava je velmi snadná, koláč máte upečený raz dva. Až budete galetku péct, doporučuji množství v postupu zdvojnásobit a upéct rovnou dvě. U nás doma se snědla raz dva, jen se po ní zaprášilo. Určitě ji můžete vyzkoušet i s jiným ovocem. Ve Francii, odkud recept pochází, se tradičně připravuje také s meruňkami či jablky.

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 150 g hladké mouky
  • 16 g vanilkového cukru
  • 90 g studeného másla
  • špetka soli
  • 50 ml studené vody
  • 200 g jahod
  • 1 lžíce (15g) kukuřičného škrobu
  • 1 vejce na potření
  • 10 lístků čerstvé meduňky
  • 30 g cukru krystal

 

POSTUP:

  1. V míse smícháme mouku s vanilkovým cukrem (8 g) a špetkou soli. Přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo a rychle promísíme. Směs by měla připomínat drobenku. Poté k těstu po částech přidáváme studenou vodu a postupně zapracujeme, těsto by mělo být vláčné a hladké. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme odpočinout v lednici, minimálně dvě hodiny. Těsto si můžete připravit večer předem a nechat ho v lednici odpočívat přes noc.
  2. Čerstvé jahody omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. K jahodám přisypeme vanilkový cukr (8g), lžíci kukuřičného škrobu a důkladně vše promícháme.
  3. V malé mističce si rozšleháme jedno vejce, kterým budeme koláč potírat.
  4. Pečící papír zlehka posypeme hladkou moukou a vyvalíme na něm těsto do tvaru kruhu o průměru cca 25 cm a tloušťce 3 – 4 mm. Těsto na pečícím papíře přeneseme opatrně na plech. Doprostřed těsta nandáme jahodovou směs s vanilkovým cukrem a škrobem, rozprostřeme ji na těstě tak, aby zhruba cca 4 cm okraje (kolem dokola) zůstaly volné. Okraje postupně dokola překládáme, před každým přeložením potřeme ušlehaným vejcem, aby překlady u sebe lépe držely. Rozšlehaným vejcem nakonec potřeme celý koláč (jen těsto, ne jahody).
  5. Koláč pečeme na prostřední příčce v rozpálené troubě na 180°C (spodní i dolní ohřev) 30 – 40 minut, dokud okraje nejsou krásně zlaté. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce.
  6. Do mixéru (blenderu) nasypeme 30 g cukru krystal, přidáme lístky meduňky a umixujeme. Meduňka cukr krásně ovoní osvěžující citrónovou vůní. Pár lžičkami cukru ozdobíme vychladlý koláč, zbytek necháme na lince proschnout a uschováme meduňkový cukr v uzavíratelné skleničce na další pečení.