Plněná bylinková vejce

Plněná bylinková vejce

Také vám doma v lednici ještě zbyla vařená vejce z Velikonoc? 🙂 Když jsem byla malá, tak jsme u nás na chalupě chodili koledovat a já jsem během cesty mezi vesnicemi klidně snědla i čtyři vykoledovaná vařená vejce, měla jsem je moc ráda. Moje maminka pak ze zbytku výslužky, což bylo tak dalších dvacet až třicet vajec, dělala vaječné muchomůrky. Byla to plněná vejce přiklopená rajčátkem, podávaná na listech salátu. Tečky na rajčatové kloboučky maminka dělala z vaječné náplně. Tuhle dobrotu jsem od malička zbožňovala a každý rok se na ni těšila. Chalupu už bohužel dlouho nemáme a letos byl Theo koledovat jen u babiček, tak se nám naštěstí doma tolik vajec nesešlo. Já se rok od roku snažím krotit své megalomanské sklony, letos jsem obarvila jen dvanáct vajíček, což je pro nás tři až až. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 6 vajec
  • 1 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • ½ lžíce majonézy
  • 2 lžičky anglické hořčice
  • 1 jarní cibulka
  • 10 g nasekané pažitky
  • řeřicha na ozdobu
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Vejce uvaříme natvrdo a vložíme do studené vody, aby se nám později dobře loupala. Vychlazená vejce oloupeme a překrojíme na půl. Lžičkou vydlabeme žloutky, i trochu bílku, a vytvoříme z vaječných půlek „lodičky“, které později naplníme krémem.
  2. Vydlabané žloutky a bílky dáme do mixéru, přidáme jarní cibulku a pažitku nasekanou nadrobno, jogurt, zakysanou smetanu, majonézu a hořčici. Vše zlehka osolíme, opepříme a mixujeme dohladka. Hotový krém dáme chladit na hodinu do lednice.
  3. Krém naplníme do vaječných lodiček, ozdobíme řeřichou a můžeme podávat.