Pesto z česneku podivného
Letošní jaro má díky chladnějšímu počasí pozvolný nástup. Ačkoliv se těším, až budu moct do skříně uklidit zimní bundu, tak si tenhle pomalý průběh užívám. V minulých letech byly v dubnu tak vysoké teploty, že vše rozkvetlo téměř naráz a jarní bylinky měly mnohem kratší dobu sklizně. Letos jsme byli na česneku podivném v lese už několikrát. Doma ho pak propláchnu a dám do lednice do zavírací misky, vydrží čerstvý několik dní. Používám ho v kuchyni na jaře velmi často, dávám si ho na chléb s tvarohem, sypu ho na brambory, upravuji podobně jako špenát nebo jako hlavní přísadu do bylinkových špaget a mohla bych ještě chvilku pokračovat. Jídel, kde se dá použít je totiž nepřeberné množství.
Česnek podivný pochází z oblasti Kavkazu a do našich zahrad byl vysazován jako okrasná trvalka. Odtud se rozšířil do městských parků a lesoparků, kde je nepůvodní a díky svému rychlému šíření i invazivní rostlinou, která vytlačuje původní druhy. Je ideální obměnou za česnek medvědí, oba druhy jsou z rodu amarylkovitých a mají podobnou chuť. Medvědí česnek roste většinou v chráněných oblastech, kde je zakázaný sběr i pro vlastní potřebu. V těch nechráněných je sice sběr pro vlastní potřebu povolen, ale díky mediální oblibě a drancujícím sběračům z původních stanovišť mizí. Pokud sbíráte bylinky v přírodě, sbírejte je prosím šetrně a v rozumném množství. To, že je něco chutné a zdravé ještě neznamená, že toho musíme sníst tunu.
1 sklenice
INGREDIENCE:
- 200 g česneku podivného
- 2 stroužky česneku
- 40 g vlašských ořechů
- 30 g parmazánu
- 5 lžic olivového oleje
- sůl
POSTUP:
- Česnek podivný omyjeme a necháme v cedníku okapat. Mezitím si na pánvi opražíme na mírném plameni vlašské ořechy. Ořechy v průběhu pražení promícháme, aby se nám z jedné strany nepřipálily, barvu by měly mít po opražení zlatavou. Opražené ořechy necháme trochu zchladnout a potom z nich třením mezi dlaněmi odstraníme šlupku. Díky tomu vlašské ořechy ztratí část své hořkosti, pesto bude mít jemnější chuť.
- Do mixéru dáme zlehka pokrájený česnek podivný, prolisované stroužky česneku, opražené vlašské ořechy, nastrouhaný parmazán, tři čtvrtiny olivového oleje a mírně osolíme. Mixujeme dohladka, podle potřeby přidáme olivový olej a podle chuti můžeme dosolit.
- Hotové pesto vydrží v lednici v umyté a vypařené sklenici minimálně dva týdny.