Špenátové palačinky se šunkou a tvarohem
Máte rádi palačinky naslano? Pokud ano, tak určitě zkuste tenhle jednoduchý a rychlý recept na špenátové palačinky. Čerstvý český špenát už se dá sehnat na trzích, mně třeba už dorůstá i na zahradě. Ale letos to bude jen malá úroda, dlouho neklíčil a teď začíná jít díky teplu do květu, a to ještě ani nestihl pořádně vyrůst. Jako náplň jsem tentokrát zvolila jednoduchý krém z tvarohu a smetany, doplněný hráškem a šunkou od kosti, posypaný klíčky hořčice a řeřichy. Výborná kombinace je třeba také s uzeným lososem a koprem.
4 porce
INGREDIENCE – TĚSTO NA CCA 8 PALAČINEK:
- 125 g čerstvého listového špenátu
- 10 g pažitky
- 80 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžička slunečnicového oleje
- sůl
INGREDIENCE – NÁPLŇ:
- 250 g tvarohu
- 30 g smetany 31%
- 15 g másla
- 200 g šunky od kosti
- 1 stroužek česneku
- 20 g pažitky
- 200 g čerstvého hrášku (lze použít i mražený)
- řeřicha a mladá hořčice na ozdobu
- slunečnicový olej na smažení
- sůl
POSTUP:
- Listový špenát opláchneme a minutu jej spaříme v horké vodě. Poté ho slijeme a okamžitě zchladíme ve studené vodě, abychom zachovali jeho krásně zelenou barvu.
- Do stolního mixéru dáme spařený a okapaný listový špenát, pažitku nasekanou nadrobno, mléko, mouku, vejce a čajovou lžičku slunečnicového oleje. Zlehka osolíme a umixujeme palačinkové těsto dohladka. Těsto necháme odpočinout a mezitím si připravíme krémovou tvarohovou náplň.
- V misce ušleháme tvaroh se smetanou, přidáme prolisovaný stroužek česneku, nasekanou petrželku, zlehka osolíme a promícháme.
- Mražený hrášek zalijeme horkou vodou a necháme jej namočený zhruba 10 minut.
- Rozehřejeme si na středním plamenu pánev, slabě ji potřeme olejem a opečeme palačinky.
- Až budeme mít palačinky hotové, rozpustíme si v pánvi trochu másla a prohřejeme na něm hrášek.
- Hotové palačinky naplníme krémem, přidáme šunku, hrášek a vše nakonec ozdobíme vyklíčenou řeřichou a hořčicí.