Špenátové palačinky se šunkou a tvarohem

Špenátové palačinky se šunkou a tvarohem

Máte rádi palačinky naslano? Pokud ano, tak určitě zkuste tenhle jednoduchý a rychlý recept na špenátové palačinky. Čerstvý český špenát už se dá sehnat na trzích, mně třeba už dorůstá i na zahradě. Ale letos to bude jen malá úroda, dlouho neklíčil a teď začíná jít díky teplu do květu, a to ještě ani nestihl pořádně vyrůst. Jako náplň jsem tentokrát zvolila jednoduchý krém z tvarohu a smetany, doplněný hráškem a šunkou od kosti, posypaný klíčky hořčice a řeřichy. Výborná kombinace je třeba také s uzeným lososem a koprem. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE – TĚSTO NA CCA 8 PALAČINEK:

  • 125 g čerstvého listového špenátu
  • 10 g pažitky
  • 80 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • sůl

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 250 g tvarohu
  • 30 g smetany 31%
  • 15 g másla
  • 200 g šunky od kosti
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g pažitky
  • 200 g čerstvého hrášku (lze použít i mražený)
  • řeřicha a mladá hořčice na ozdobu
  • slunečnicový olej na smažení
  • sůl

POSTUP:

  1. Listový špenát opláchneme a minutu jej spaříme v horké vodě. Poté ho slijeme a okamžitě zchladíme ve studené vodě, abychom zachovali jeho krásně zelenou barvu.
  2. Do stolního mixéru dáme spařený a okapaný listový špenát, pažitku nasekanou nadrobno, mléko, mouku, vejce a čajovou lžičku slunečnicového oleje. Zlehka osolíme a umixujeme palačinkové těsto dohladka. Těsto necháme odpočinout a mezitím si připravíme krémovou tvarohovou náplň.
  3. V misce ušleháme tvaroh se smetanou, přidáme prolisovaný stroužek česneku, nasekanou petrželku, zlehka osolíme a promícháme.
  4. Mražený hrášek zalijeme horkou vodou a necháme jej namočený zhruba 10 minut.
  5. Rozehřejeme si na středním plamenu pánev, slabě ji potřeme olejem a opečeme palačinky.
  6. Až budeme mít palačinky hotové, rozpustíme si v pánvi trochu másla a prohřejeme na něm hrášek.
  7. Hotové palačinky naplníme krémem, přidáme šunku, hrášek a vše nakonec ozdobíme vyklíčenou řeřichou a hořčicí.