Peřinky s domácím jablečným pyré
Letošní podzim jablka vládnou naší kuchyni, tak nesmí chybět ani v prvním receptu na vánoční cukroví. A když se k jablkům přidá ještě křehké těsto, tak je na světě cukroví jedna báseň.
cca 60 kusů
Nutriční hodnoty na 1 kus:
Energie: 39 kcal, Bílkoviny: 0,6 g, Sacharidy: 4,4 g, Tuky: 2 g, Vláknina: 0,3 g, Fosfor: 9 mg, Draslík: 15 mg
INGREDIENCE – JABLEČNÉ PYRÉ:
- 250 g jablek bez jadřinců
- 10 g cukru
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička skořice
INGREDIENCE – KŘEHKÉ TĚSTO:
- 230 g hladké mouky
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžičky jablečného octa
- malá špetka soli
- 50 g moučkového cukru na obalení
POSTUP:
- Očištěná jablka zbavená jadřinců nakrájíme na čtvrtky a dáme do hrnce společně s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Pod pokličkou podusíme, aby jablka pustila šťávu. Necháme změknout, rozmixujeme do hladka a na mírném plamenu vaříme, dokud nevznikne husté pyré. Pokud se pyré nepodařilo rozmixovat dohladka, můžeme ho ještě přepasírovat přes cedník. Drobné kousky šlupek se v cedníku zachytí a pyré bude krásně hladké. Hotové pyré necháme před natíráním na peřinky vychladnout.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme na malé kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutky, jablečný ocet a sůl. Rychle vypracujeme hladké těsto tak, že pomocí prstů rozmělníme máslo, jako bychom dělali drobenku, pokračujeme, dokud se těsto nespojí. Pracujeme rychle, aby se máslo zcela nerozpustilo a v těstě zůstala drobná zrnka másla, díky kterým budou po upečení peřinky křehké, na lomu bude těsto lehce listovat. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici odpočinout alespoň dvě hodiny, ideálně však do druhého dne.
- Těsto vyválíme mezi dvěma listy pečícího papíru na tloušťku zhruba 3 mm a překrojíme ho na polovic. Jednu polovinu potřeme vrstvou pyré, přiklopíme druhou polovinou a pomocí ostrého rádýlka nařežeme na jednotlivé peřinky.
- Peřinky naskládáme na plech vyložený pečící fólií (nebo pečícím papírem). Pečeme v troubě předehřáté na 190°C 10 až 12 minut dorůžova. Upečené peřinky ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru.
Tip: Místo jablečného pyré můžete použít i marmeládu z kdoulí či povidla.