Peřinky s domácím jablečným pyré

Peřinky s domácím jablečným pyré

Letošní podzim jablka vládnou naší kuchyni, tak nesmí chybět ani v prvním receptu na vánoční cukroví. A když se k jablkům přidá ještě křehké těsto, tak je na světě cukroví jedna báseň. 

 

cca 60 kusů

 

Nutriční hodnoty na 1 kus:

Energie: 39 kcal, Bílkoviny: 0,6 g, Sacharidy: 4,4 g, Tuky: 2 g, Vláknina: 0,3 g, Fosfor: 9 mg, Draslík: 15 mg

 

INGREDIENCE – JABLEČNÉ PYRÉ:

  • 250 g jablek bez jadřinců
  • 10 g cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 lžička skořice

INGREDIENCE – KŘEHKÉ TĚSTO:

  • 230 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky jablečného octa
  • malá špetka soli
  • 50 g moučkového cukru na obalení

 

POSTUP:

  1. Očištěná jablka zbavená jadřinců nakrájíme na čtvrtky a dáme do hrnce společně s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Pod pokličkou podusíme, aby jablka pustila šťávu. Necháme změknout, rozmixujeme do hladka a na mírném plamenu vaříme, dokud nevznikne husté pyré. Pokud se pyré nepodařilo rozmixovat dohladka, můžeme ho ještě přepasírovat přes cedník. Drobné kousky šlupek se v cedníku zachytí a pyré bude krásně hladké. Hotové pyré necháme před natíráním na peřinky vychladnout.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme na malé kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutky, jablečný ocet a sůl. Rychle vypracujeme hladké těsto tak, že pomocí prstů rozmělníme máslo, jako bychom dělali drobenku, pokračujeme, dokud se těsto nespojí. Pracujeme rychle, aby se máslo zcela nerozpustilo a v těstě zůstala drobná zrnka másla, díky kterým budou po upečení peřinky křehké, na lomu bude těsto lehce listovat. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici odpočinout alespoň dvě hodiny, ideálně však do druhého dne.
  3. Těsto vyválíme mezi dvěma listy pečícího papíru na tloušťku zhruba 3 mm a překrojíme ho na polovic. Jednu polovinu potřeme vrstvou pyré, přiklopíme druhou polovinou a pomocí ostrého rádýlka nařežeme na jednotlivé peřinky.
  4. Peřinky naskládáme na plech vyložený pečící fólií (nebo pečícím papírem). Pečeme v troubě předehřáté na 190°C 10 až 12 minut dorůžova. Upečené peřinky ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru.

 

Tip: Místo jablečného pyré můžete použít i marmeládu z kdoulí či povidla.