Měsíčky s citrónovou polevou
Poslední letošní recept, Měsíčky s citrónovou polevou. Trošku jsem si klasický recept na měsíčky z piškotového těsta upravila, přidala jablka a perníkové koření. Měsíčky chutnají nejlépe čerstvé, takže je dokonce žádoucí péct je až na poslední chvilku. 🙂
cca 80 kusů
Nutriční hodnoty na 1 kus:
Energie: 54 kcal, Bílkoviny: 0,74 g, Sacharidy: 6 g, Tuky: 3 g, Vláknina: 0,2 g, Fosfor: 11 mg, Draslík: 12 mg
INGREDIENCE – TĚSTO:
- 260 g polohrubé mouky
- 170 g cukru krystal
- 120 g jablek
- 200 ml slunečnicového oleje
- 40 g smetany 31%
- 4 vejce
- 3 lžičky perníkového koření
- sůl
INGREDIENCE – POLEVA:
- 100 g moučkového cukru
- 20 g citronové šťávy
- 5 g řepkového oleje
POSTUP:
- Bílky oddělíme od žloutků, dáme do misky. Přidáme k bílkům špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. V jiné nádobě si ušleháme žloutky s cukrem do hladké pěny. Pokud máte jen jednu nádobu k robotu, stejně jako já, tak si vyšlehaný sníh z bílků přendejte do jiné mísy a pak teprve ušlehejte žloutky.
- Jablka nastrouháme na struhadle na hrubo, jako na bramboráky. K žloutkové směsi pomalu zašleháme nastrouhaná jablka a prosetou mouku s perníkovou směsí. Pak postupně přilijeme olej se smetanou a jemně zapracujeme. Nakonec opatrně špachtlí vmícháme tuhý sníh, aby těsto nespadlo.
- Hotové těsto pomocí stěrky rozetřeme na plech (30 x 40 cm) vyložený pečícím papírem (nebo podložkou na pečení). Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20 minut, dokud nemá krásně oříškovou barvu.
- Na polevu ušleháme v misce cukr s citronovou šťávou a olejem. Polevu pak za stálého míchání prohřejeme za občasného míchání ve vodní lázni zhruba na 35 °C. Hotovou polevu stěrkou rozetřeme na ještě vlažné těsto. Polevu necháme zcela vychladnout a ztuhnout, pak teprve z těsta vykrájíme měsíčky.
Tip: Směs perníkového koření si můžete vytvořit sami, čerstvě namleté koření voní výrazněji. Do mlýnku na koření či hmoždíře dejte 4 tobolky kardamomu, 2 kuličky nového koření, 1 badyán, 4 hřebíčky a 1 svitek skořice cejlonské a umelte vše do hladka.