Pečený pstruh na zázvoru

Pečený pstruh na zázvoru

V jednoduchosti je krása a to platí i pro tento recept. Čerství pstruzi jsou prostě nejlepší jen upečení na másle s bylinkami. Tentokrát jsem oblíbenou klasiku tymián, rozmarýn a petržel obměnila a inspirovala se asijskou kuchyní. Chuť čerstvého pstruha na másle doplnil citron, med a zázvor. A co k tomu? Já mám nejraději kousek čerstvého pečiva a pečenou zeleninu.

4 porce

 

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Energie: 485 kcal, Bílkoviny: 47 g, Sacharidy: 3 g, Tuky: 32 g, Vláknina: 0,1 g, Fosfor: 494 mg, Draslík: 863 mg

 

INGREDIENCE:

  • 4 čerství pstruzi (1 ks cca 300 g)
  • 2 citrony
  • 40 g máslo
  • 10 g zázvor
  • 10 g med
  • 4 snítky hladkolisté petrželky
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Vykuchané pstruhy očistíme, omyjeme, osušíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu a rozmícháme v ní lžičku medu. Kůži nařízneme na vrchní straně, pstruhy potřeme medovo-citronovou marinádou z obou stran i zevnitř. Také je ze všech stran i uvnitř zlehka osolíme. Do břišní dutiny vložíme na kolečka nakrájený citron, najemno pokrájený zázvor na tenké nudličky, hladkolistou petrželku a kousek másla. Trochu nakrájeného zázvoru, plátek másla a citronu dáme i zvenčí na kůži.
  2. Pstruhy pečeme přibližně 30 min v troubě rozpálené na 200°C, délku pečení upravíme podle jejich velikosti.
  3. Upečené pstruhy dáme na talíř, přelijeme vypečenou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.