Květinové sušenky
Kdo by neměl rád máslové sušeny, že? A když se navíc přidá jemná poleva z růžové vody a kvítky navrch, tak vznikne zákusek jako z pohádky. Na ozdobu jsem použila sušené květy měsíčku, růže, heřmánku a divizny. Tyhle bylinky mám totiž v lékárně přes zimu vždy po ruce. Když jsem recept fotila, tak venku po kvítkách nebyla ani stopa. Teď už můžete vyrazit ven a nasbírat si na ozdobu čerstvé, třeba fialky a sedmikrásky.
cca 120 kusů
Nutriční hodnoty na 5 kusů sušenek (1 porce):
Energie: 168 kcal, Bílkoviny: 2 g, Sacharidy: 22 g, Tuky: 8 g, Vláknina: 1 g, Fosfor: 29 mg, Draslík: 29 mg
INGREDIENCE – TĚSTO:
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 lžičky přírodní růžové vody
- špetka soli
INGREDIENCE – POLEVA:
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce smetany 31%
- 3 čajové lžičky přírodní růžové vody
- sušené květy měsíčku, růže, heřmánku, slézu a divizny
POSTUP:
- Do mísy prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, sůl a vše důkladně promísíme. Přidáme na malé kousky nakrájené vychlazené máslo, vejce, přírodní růžovou vodu a rychle vypracujeme těsto. Nejdříve těsto připomíná drobenku, po chvilce se vše spojí, vznikne hladké a jemné těsto. Těsto vložíme do krabičky a necháme v lednici několik hodin odpočinout, ideálně přes noc do druhého dne.
- Těsto si z lednice vyndáme půl hodiny předem a necháme trochu změknout na lince, aby šlo lehce vyválet. Ideální je máslové těsto vyválet mezi dvěma listy pečícího papíru. Do těsta se nepřidává zbytečně mouka navíc a nelepí se na váleček, ani na podložku.
- Z těsta vykrájíme sušenky, naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, nebo pečící podložkou. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 8 až 12 minut do růžova.
- V misce ušleháme moučkový cukr, smetanu a růžovou vodu na polevu. Šleháme, doku poleva není krásně hladká. Polevou potíráme vychladlé sušenky, odložíme je na mřížku a ihned každou sušenku posypeme sušenými květy. Necháme polevu zaschnout a můžeme podávat. Na sušenky lze použít i čerstvé květy z přírody, výborné jsou kvítky fialek, jabloní, sedmikrásek, bezu či růže.
Tip: Přírodní růžová voda se vyrábí parní destilací okvětních lístků. Při tomto procesu se odděluje esenciální olej a květová voda. Při nákupu růžové vody si přečtěte důkladně složení a ujistěte se, že je výrobek určený i pro použití v kuchyni. Růžovou vodu lze v receptu nahradit pomerančovou, či naředěnou citronovou, šťávou.