Uzbecké knedlíčky Manti s jehněčím masem

V posledních letech už není problém sehnat jehněčí maso domácí produkce. Chov ovcí se naštěstí zase vrací na český venkov a bylo by škoda nezařadit jehněčí maso zpět do našich jídelníčků. Většina prodejců jehněčího mívá v nabídce i jehněčí ořez, který je ideální na mletí a obvykle nestojí mnoho, ani pokud se jedná o maso z ekologických chovů. Maso seženete buď přímo od farmářů, nebo v internetových obchodech. Nebojte se zařadit jehněčí na váš stůl, z dobrého venkovního chovu mívá maso jemnou chuť i vůni. Jehněčí maso můžete v receptu zčásti nebo úplně nahradit masem hovězím. Pokud vám tvar knedlíčků přijde na začátek příliš složitý, tak se nebojte zkusit jiný způsob. V každé domácnosti se totiž náplň i tvar knedlíčků trochu liší, tak jako je to i u našich tradičních receptů.
6 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Energie: 569 kcal, Bílkoviny: 29 g, Sacharidy: 63 g, Tuky: 19 g, Vláknina: 3 g, Fosfor:453 mg, Draslík: 560 mg
INGREDIENCE – TĚSTO (cca 70 ks):
- 500 g hladká mouka
- 1 vejce
- 200 ml voda
INGREDIENCE – NÁPLŇ:
- 600 g mleté jehněčí maso
- 60 g cibule
- 1 kávová lžička mletý římský kmín
- ½ kavová lžička mletého koriandru
- sůl
- 200 g zakysaná smetana 15 %
- Petržel, pažitka, kopr či květy brutnáku na ozdobu
POSTUP:
- Nejdříve si připravíme těsto na knedlíčky. V míse smícháme mouku, vejce a postupně do těsta zapracujeme vodu. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto přiklopíme na lince miskou, aby neoschlo, a necháme půl hodiny odpočinout.
- Mezitím si připravíme masovou směs. K mletému masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, koření, směs lehce osolte a důkladně promíchejte, aby se spojila.
- Těsto na knedlíčky rozválíme na lehce posypaném vále na velký obdélník o tloušťce cca 2 mm. Těsto rádýlkem rozdělíme na čtverečky cca 4 x 4 cm. Na každý kus dáme zhruba lžičku náplně. Knedlíček zavineme tak, že nejdříve spojíme k sobě na středu dva protilehlé rohy těsta, pak přes ně doprostřed složíme druhé dva protilehlé rohy. Vznikne nám tvar podobný plněnému šátečku. Nakonec k sobě přimáčkneme vždy dva sousední cípy šátečku.
- Knedlíčky vložíme do vroucí osolené vody. Když vyplavou, vaříme ještě zhruba 5 až 7 minut.
- Uvařené knedlíčky servírujeme se zakysanou smetanou, navrch můžete přidat ještě svoje oblíbené bylinky.