Polévka z pečených paprik

Polévka z pečených paprik je krémová a výborně zasytí. Díky pečeným paprikám má lehce nasládlou chuť, která je zvýrazněná citrónovou šťávou.
4 porce
INGREDIENCE:
- 12 červených paprik
 - 1 velká červená cibule
 - 4 stroužky česneku
 - 1 litr zeleninového vývaru
 - 4 lžíce zakysané smetany
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 1 lžíce citrónové šťávy
 - snítka bazalky
 - pepř
 - sůl
 
POSTUP:
- Papriky omyjeme a jednu si dáme stranou na ozdobu. Ostatní papriky vyskládáme do pekáčku na pečící papír. Papriky opečeme v předehřáté troubě nastavené na gril, 250 – 300°C, ze všech stran do černa. Po upečení papriky dáme do hrnce, přiklopíme pokličkou a necháme zchladnout. Papriky se v hrnci zapaří a půjdou pak snadněji oloupat. Papriky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky.
 - Do hrnce dáme olivový olej, přidáme na jemno nakrájenou červenou cibuli a dva stroužky česneku. Cibuli necháme zesklovatět na mírném ohni, přibližně 5 minut. Pak vše zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Přidáme pokrájené pečené papriky, prolisované dva stroužky česneku a polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme lžíci citrónové šťávy a polévku podle chuti osolíme a opepříme. Polévku přivedeme k varu a vypneme.
 - Hotovou polévku podáváme ozdobenou nasekanými lístky bazalky, čerstvou červenou paprikou nakrájenou na nudličky a lžící zakysané smetany. Nakonec ještě polévku lehce opepříme čerstvým mletým pepřem a lehce pokapeme olivovým olejem.