Mango-kokosové želé

Mango-kokosové želé

Ovocná želé jsou oblíbenou sladkostí v jihovýchodní Asii. Můžete narazit na všemožné příchuti a všelijaké barevné kombinace. Typické pro tento dezert je, že bývá velmi sladký.Vybrala jsem kombinaci kokos a mango, jejichž chuť se úžasně doplňuje. Kokosová voda i mléko jsou přírodně sladké, takže jsem v receptu použila menší množství cukru. Pokud je mango správně zralé, osladí želé dostatečně a cukr můžete úplně vynechat.

 

8 porcí

 

INGREDIENCE:

  • 400 g kokosového mléka
  • 500 ml kokosové vody
  • 1 polévková lžíce kokosového cukru
  • 1 mango
  • 3 polévkové lžíce vloček agar agar

POSTUP:

  1. Do jednoho hrnce si nalijeme kokosové mléko a do druhého kokosovou vodu, přidáme do každého hrnce kokosový cukr dle chuti a 1,5 lžíce vloček agar agar. Kokosová voda může být sladká sama o sobě, stačí ji osladit méně.
  2. Na mírném plameni za stálého míchání rozpustíme v hrncích agar agar, cukr a přivedeme k varu. Krátce povaříme, stačí minuta, a můžeme začít dělat vrstvy. Je dobré si na misku, do které budeme směs nalévat, nakreslit rysky, aby jednotlivé vrstvy byly stejně vysoké. Použila jsem skleněnou zapékací misku 15 x 15 cm. Do misky nalijeme první vrstvu z kokosového mléka, propícháme bublinky na povrchu a dáme do lednice ztuhnout přibližně na 3 minuty. Před nalitím další vrstvy musí želé ztuhnout, ale ne úplně, musí mít ještě lepkavý povrch. Pokud by želé úplně ztuhlo, další vrstva by nepřilnula a při krájení by se jednotlivé vrstvy dělily. Pokud nám směs na další vrstvu příliš vychladne, můžeme ji za stálého míchání prohřát. Další vrstvu nelijeme přímo, ale přes otočenou lžíci, aby nebyl proud tekutiny příliš silný a neporušil povrch spodní vrstvy. Postup se opakuje dokola, podle toho, kolik vrstev želé chcete dělat.
  3. Mango očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a naskládáme ho na předposlední vrstvu. Zalijeme směsí s kokosovou vodou, která je průhledná a kostičky manga jsou v ní krásně vidět. Želé dáme vychladit do lednice alespoň na 40 minut.
  4. Vychladlé a ztuhlé želé pomocí nože opatrně odlepíme od stěn misky. Na misku dáme prkénko a misku s prkénkem otočíme, želé by mělo hladce z misky na prkénko vyklouznout. Pokud zůstane přilepené v nádobě, misku lehce nadzvedneme a nožem želé opatrně odlepíme od stěny. Pokud chceme mít z želé úhledné kostky, odřízneme okraje a zbytek želé ostrým nožem nakrájíme na kostky cca 3 x 3 cm.

 

Tip 1: Agar agar se prodává ve dvou variantách, vločky a prášek. 1,5 polévkové lžíce vloček = 1,5 čajové lžičky prášku. Prášek se mnohem lépe a rychleji rozpouští. V obchodech ale častěji narazíte na agar agar ve formě vloček.

Tip 1: Agar agar v prášku je lepší nejdřív promíchat s cukrem, pak teprve přisypat k tekutině. Lépe se pak rozpouští a nehrudkuje.