Tažený jablečný závin

Tažený jablečný závin

Jablečný závin patří k tradičním jídlům na štědrovečerní tabuli. Tažený závin je trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Je úžasně křehký a šťavnatý, při pečení bude nádherně vonět skořicí a pečenými jablky. Podle chuti můžete do závinu přidat vlašské ořechy a rozinky.

 

2 záviny

 

INGREDIENCE:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička jablečného octa
  • 100 ml  vlažné vody
  • špetka soli
  • 1 kg jablek
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce strouhanky
  • (hrst vlašských ořechů)
  • (hrst rozinek)

POSTUP:

  1. V rendlíku si přepustíme máslo a přelijeme ho do misky. Přepuštěné máslo ušleháme spolu s vejcem, vlažnou vodou a špetkou soli. Do velké mísy si prosejeme mouku, postupně k mouce přidáváme ušlehanou směs a zapracováváme ji. Těsto vypracujeme dohladka, uděláme z něj bochánek a položíme ho na pomoučený vál. Těsto přikryjeme nahřátým kastrůlkem a necháme půl hodiny odpočinout.
  2. Jablka omyjeme, očistíme a vykrájíme jádřince. Očištěná jablka nastrouháme na tenké plátky.
  3. Těsto si rozdělíme na dvě části. Zatímco budeme zpracovávat jednu část, druhou schováme zpátky pod kastrůlek, aby nám těsto neoschlo. Na pomoučeném válu si těsto předválíme na malý obdélník. Poté těsto přesuneme na pomoučenou utěrku a vyválíme do tenka. Nakonec těsto na utěrce opatrně rukama natáhneme do stran, aby bylo průsvitné. Střed těsta posypeme lžící strouhanky, pokud máme jablka hodně šťavnatá, musíme přidat strouhanky trochu víc. Na strouhánku dáme čtvrtinu nastrouhaných jablek, posypeme lžící cukru a lžičkou skořice. Pokud chceme tak přidáme i posekané vlašské ořechy a rozinky. Navrch dáme další čtvrtinu jablek, a opět lžíci cukru a lžičku skořice. Těsto okolo náplně potřeme přepuštěným máslem. Nejdříve přeložíme těsto na obou koncích, přes náplň, směrem do středu a potřeme přepuštěným máslem. Strany zavineme přes sebe pomocí utěrky. Závin opatrně přesuneme na plech s pečícím papírem a potřeme přepuštěným máslem. Nakonec ho ještě propícháme na několika místech vidličkou, aby mohla unikat při pečení pára a závin nám nepopraskal. Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta.
  4. Tažený jablečný závin pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 40 minut. Po upečení pomažeme závin ještě jednou přepuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.