Melanzane alla Parmigiana
Lilek alla parmigiana čili lilek po parmsku patří k jídlům, kterých bych se mohla doslova ujíst. Zapečený lilek chutná výborně za studena i za tepla. V létě dělám omáčku z čerstvých loupaných rajčat, v zimě používám rajčata konzervovaná.
4 porce
INGREDIENCE:
- 2 lilky
- 800 g loupaných rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- snítka oregana
- svazek bazalky
- 250 g mozzarelly
- 70 g sýru Parmigiano Reggiano
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce arašídového oleje
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Lilky nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme půl hodiny vypotit. Grilovací pánev potřeme arašídovým olejem a rozpálíme. Lilky osušíme a opečeme na pánvi z obou stran.
- Nakrájíme cibuli na jemno a na olivovém oleji ji necháme zesklovatět. Přidáme krájená loupaná rajčata, na jemno nasekané oregano a prolisovaný česnek. Na mírném plameni vaříme asi dvacet minut, aby se nám tekutina zredukovala a vznikla nám hustá omáčka. Do hotové omáčky dáme nasekanou bazalku.
- Do zapékací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy. Na dno dáme část rajčatové omáčky, pak vrstvu lilků, omáčku a lehce posypeme částí parmazánu. Pak zase lilky, rajčatovou omáčku, parmazán, a tak pořád dokola. Poslední vrstva jsou lilky, omáčka, mozzarella nakrájená na plátky a nakonec posypeme zbytkem parmazánu. Pečeme v troubě rozehřáté na 180°C 15 – 20 minut.