Kuře na divoko a pyré z pečené zeleniny

Kuře na divoko a pyré z pečené zeleniny

Pečené celé kuře dělám málokdy, protože ho ve dvou s Theem nemáme šanci sníst. Vystačí nám většinou na několik jídel, měli jsme ho k obědu, večeři a pořád nám dost zbývalo. Další den jsem  zbylé maso obrala, ke zbytku zeleninového pyré jsem přidala vejce, mouku, majoránku, prolisovaný česnek  a udělala jsem placky. Placky jsem nazdobila studeným pečeným kuřecím masem a servírovala je společně se salátem. Výborně se ke kuřeti a plackám hodí rukola s mangoldem, s lehkou zálivkou vinaigratte.  Nevyhodila jsem ani kuřecí skelet se zbytkem masa na křídlech, přidala jsem zeleninu, koření a udělala z něj výborný vývar. Vývar má úžasnou chuť, můžete ho zamrazit a později použít do polévek či omáček.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – KUŘE:

  • 1 kuře
  • 8 plátků slaniny
  • 40 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 ml červeného vína
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 5 lístků šalvěje
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • snítka levandule
  • 2 bobkové listy
  • 5 stroužků česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček jalovce
  • 5 kuliček barevného pepře
  • sůl

INGREDIENCE – PYRÉ:

  • 300 g brambor
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • pečená zelenina
  • sůl

POSTUP:

  1. Kuře očistíme a vložíme ho do pekáčku a připravíme si bylinkové máslo. Nasekáme na jemno část tymiánu, šalvěje, rozmarýnu a jeden stroužek česneku, dáme do misky k změklému máslu (jednu lžíci si schováme na přípravu omáčky), osolíme, lehce opepříme a utřeme. Část bylinkového másla dáme pod kůži kuřete na prsou, zbytek dáme do vnitřku kuřete a přidáme k němu jeden stroužek česneku, snítku levandule, bobkový list, nové koření, jalovec a kuličky pepře. Stehna překřížíme a svážeme provázkem. Kuře potřeme olivovým olejem a osolíme. Prsa obložíme anglickou slaninou, aby nám při pečení nevysychala. Do pekáčku ke kuřeti přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a zbytek česneku ve slupce. Vše podlijeme polovinou vína a pečeme v rozehřáté troubě na 200°C. Po půl hodině teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě dvě hodiny dozlatova. V průběhu pečení kuře poléváme výpekem. Pokud by se výpek vypařil, můžeme přidat trochu vody.
  2. Brambory ve slupce uvaříme, aby byly hotové stejně s kuřetem. Brambory oloupeme, přidáme upečenou kořenovou zeleninu (polovinu jedné mrkve a petržele si schováme do omáčky), máslo, teplé mléko, osolíme a vše ušleháme dohladka.
  3. Výpek slijeme do pánve, přivedeme k varu, přidáme víno, upečenou mrkev, petržel a oloupaný česnek. Omáčku zredukujeme na polovinu, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme do omáčky lžíci studeného másla pro zjemnění a mixujeme dohladka tyčovým mixérem.
  4. Na talíř nandáme zeleninové pyré, kousek kuřete, polijeme omáčkou a můžeme servírovat.