Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Lilek alla parmigiana čili lilek po parmsku patří k jídlům, kterých bych se mohla doslova ujíst. Zapečený lilek chutná výborně za studena i za tepla. V létě dělám omáčku z čerstvých loupaných rajčat, v zimě používám rajčata konzervovaná. 

 

4 porce

 

INGREDIENCE:

  • 2 lilky
  • 800 g loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • snítka oregana
  • svazek bazalky
  • 250 g mozzarelly
  • 70 g sýru Parmigiano Reggiano
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce arašídového oleje
  • pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Lilky nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme půl hodiny vypotit. Grilovací pánev potřeme arašídovým olejem a rozpálíme. Lilky osušíme a opečeme na pánvi z obou stran.
  2. Nakrájíme cibuli na jemno a na olivovém oleji ji necháme zesklovatět. Přidáme krájená loupaná rajčata, na jemno nasekané oregano a prolisovaný česnek. Na mírném plameni vaříme asi dvacet minut, aby se nám tekutina zredukovala a vznikla nám hustá omáčka. Do hotové omáčky dáme nasekanou bazalku.
  3. Do zapékací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy. Na dno dáme část rajčatové omáčky, pak vrstvu lilků, omáčku a lehce posypeme částí parmazánu. Pak zase lilky, rajčatovou omáčku,  parmazán, a tak pořád dokola. Poslední vrstva jsou lilky, omáčka, mozzarella nakrájená na plátky a nakonec posypeme zbytkem parmazánu. Pečeme v troubě rozehřáté na 180°C 15 – 20 minut.