Salát s pomerančem, chilli papričkami a červenými kvítky jetele
Tenhle salát vznikl tak trochu náhodou, jeli jsme před dvěma týdny na víkend na venkov a měli jsme v plánu grilovat platýse. Jako přílohu jsem chtěla udělat jen jednoduchý salát s červenou cibulí a zálivkou Vinaigrette. Po příjezdu jsem v lednici objevila zapomenuté pomeranče z předchozí grilovačky. Nechtěla jsem, aby se zkazily a do salátu k rybě výborně sednou. No a chilli už se přidalo tak nějak samozřejmě, dáváme ho teď skoro do každého jídla, protože právě na zahradě dozrává. Odpoledne jsme byli na procházce a na louce krásně kvetl jetel luční. Okamžitě mě napadlo, že by jeho kvítky salát hezky barevně doplnily. Jetel luční, někdy je znám také jako jetel červený, má nejen krásné kvítky, ale patří také mezi léčivky. Kvítky nemají výraznou chuť, ale ráda je přidávám do salátů, na chléb s tvarohem a pažitkou, nebo do lívancového těsta či na ovesnou kaši. Vlastně díky své neutrální chuti je můžete přidat téměř kamkoliv.
4 porce
INGREDIENCE:
- 1 větší hlávka salátu lollo biondo
- 1 větší červená cibule
- 2 střední pomeranče
- 1 hrst otrhaných kvítků jetele lučního
- 1 chilli paprička Aji Cito
- 1 zelená paprička Spaghetti chilli
- 1 červená paprička Spaghetti chilli
INGREDIENCE – DRESINK:
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička třtinového cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- pepř
- sůl
POSTUP:
- Listy salátu omyjeme vodou a necháme okapat, pak je nakrájíme a dáme do mísy. Pomeranče oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli také přepůlíme a nakrájíme na jemné proužky. Vše dáme do mísy k salátu, přidáme na jemno nasekané chilli papričky a kvítky jetele lučního.
- Do menší misky dáme červený vinný ocet, dijonskou hořčice, třtinový cukr, olivový olej a vše ušleháme, aby nám vznikla hladká emulze. Přidáme prolisovaný stroužek česneku a podle chuti osolíme, opepříme a ještě jednou zamícháme.
- Dresink nalijeme do misky se salátem a vše důkladně promícháme.