Quiche s mangoldem, cuketou a cherry rajčátky

Quiche s mangoldem, cuketou a cherry rajčátky

Tak a je tu další recept na můj oblíbený quiche, neboli slaný koláč z křehkého těsta. Quiche peču moc ráda, dá se připravit jako oběd, večeře či svačinka, je totiž výborný za tepla i za studena. Poslední dobou ráda experimentuji s různými druhy mouky, takže jsem část pšeničné mouky nahradila pohankovou moukou, a část moukou čočkovou. Na náplň jsem použila zeleninu, která mi zrovna roste na zahrádce, mangold, cuketu a rajčata. Tohle trio se objevuje celou letošní sezónu v hodně mých receptech, nesmí totiž na zahrádce chybět.  Ani jedna rostlina není nijak náročná na pěstování, plodí od začátku léta až do podzimu a dá se v kuchyni použít na spoustu způsobů. 

 

6 – 8 porcí

 

INGREDIENCE – TĚSTO:

  • 150 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 30 g hladké pohankové mouky
  • 20 g hladké čočkové mouky
  • 90 g másla
  • 40 ml studené vody
  • sůl

INGREDIENCE – NÁPLŇ:

  • 2 vejce
  • 1 kelímek smetany 12%
  • 30 g balkánského sýra
  • 30 g másla
  • 350 g mangoldu
  • 6 červený cherry rajčátek
  • 6 žlutých cherry rajčátek
  • 200 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce nasekané dobromysli
  • špetka muškátového oříšku
  • pepř
  • sůl

 

POSTUP:

  1. Do mísy dáme všechny tři druhy mouky, osolíme a promícháme. Přidáme vychlazené máslo nakrájené na tenké plátky a zapracujeme ho prsty do těsta. Vzniknou nám takové šupinky přibližně o velikosti vloček. Pracujeme rychle, abychom máslové těsto nepřepracovali. Nakonec po částech do těsta přidáme vychlazenou vodu a těsto zpracujeme dohladka, měla by z něj vzniknout taková lesklá, hladká koule. Pokud máte doma kuchyňského robota, přidávejte suroviny stejně jako při ručním zpracování. Těsto dáme do uzavíratelné misky a necháme v lednici hodinu odpočinout.
  2. Mangold pořádně opereme a otrháme listy z řapíků. Na středním plameni zahřejeme na pánvi máslo a opékáme na něm na jemno nakrájené řapíky mangoldu 5 minut, lehce změknou a zesklovatí. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, pokrájené listy mangoldu, zlehka osolíme a vše prohřejeme další 3 minuty. Směs mangoldu s česnekem necháme v pánvi vychladnout.
  3. Těsto vyndáme z lednice, necháme 5 minut na kuchyňské lince „ohřát“ a vyválíme na kruh o něco málo větší, než je forma. Vyválené těsto dáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, a pořádně ho do formy vytvarujeme pomocí prstů. Dno těsta propícháme vidličkou, aby mohla pára unikat a těsto se nám nenafouklo. Na koláčový korpus nasypeme fazole, díky kterým se nebude korpus při předpečení nadzvedávat a dáme ho do rozehřáté formy na 180°C na 10 minut. Po upečení necháme korpus na chvíli vychladit, fazole si můžeme schovat na další pečení.
  4. Na korpus rovnoměrně nandáme mangoldovou směs s česnekem a posypeme ji bylinkami a balkánským sýrem nakrájeným na kostičky. Cuketu nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme ji kolem dokola po obvodě.
  5. V misce si ušleháme dvě vejce společně se smetanou, pepřem a solí. Vaječnou směs přelijeme přes celý koláč, který po tom dozdobíme rozpůlenými cherry rajčátky. Nakonec koláč ještě zlehka navrch osolíme a dáme péct do trouby rozpálené na 200°C na 30 – 40 minut. Koláč po vyjmutí z trouby necháme chvilku zchladnout, za horka by se nám při krájení křehké těsto příliš drobilo. Pokud podáváte quiche jako hlavní chod, je výborné k němu připravit zeleninový salát.