Pečený králík na česneku, jablečné ragú a dýňové pyré

Pečený králík na česneku, jablečné ragú a dýňové pyré

Jsem trochu pozadu s recepty, tenhle recept jsem připravovala jako podzimní nedělní oběd, ale myslím, že pečený králík by se výborně hodil i jako slavnostní oběd na poslední adventní neděli. Králičí maso je dietní a jako příloha je lehké ragú s jablkem a řapíkatým celerem a dýňové pyré. Na první pohled možná recept působí trochu komplikovaně, ale to je jen zdání, příprava byla celkem snadná.

 

4 porce

 

INGREDIENCE – KRÁLÍK:

  • 1 králík
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 0,5 l kuřecího vývaru
  • 1 palice česneku
  • 2 střední cibule
  • 3 lístky šalvěje
  • snítka tymiánu
  • snítka rozmarýnu
  • snítka dobromysli
  • snítka majoránky
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – JABLEČNÉ RAGÚ:

  • 2 jablka
  • 120 g řapíkatého celeru
  • 30 g másla
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička červeného vinného octa
  • pepř
  • sůl

INGREDIENCE – DÝŇOVÉ PYRÉ:

  • 500 g dýně Hokkaido
  • 400 g brambor
  • 30 g másla
  • 1 lžíce Smetana 31%
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 3 lístky šalvěje
  • sůl

 

 

POSTUP:

  1. Králíka omyjeme a naporcujeme, rozdělíme ho na přední část, zadní část a hřbet. Nejprve odřízneme zadní část se stehny a rozdělíme ji na dvě půlky. Pak odřízneme přední část s předními běhy a opět ji rozdělíme na dvě půlky, hřbet nám zbude. V pánvi na přepuštěném másle s olivovým olejem naporcovaného králíka zprudka opečeme. Maso se nám zatáhne a získá lehce nazlátlou barvu.
  2. Oloupeme z česneku jednu vrstvu slupky a rozkrojíme ho příčně na polovic.  Cibuli oloupeme, překrojíme na půl a nakrájíme na plátky. V pánvi, kde jsme opékali králíka, orestujeme na kousku másla do měkka nakrájenou cibuli společně s česnekem položeným řeznou stranou dolů. Cibuli s česnekem přendáme z pánve do pekáčku a přidáme omyté bylinky. Opečeného králíka osolíme a položíme na cibuli s česnekem a bylinkami. Podlijeme kuřecím vývarem, zaklopíme poklicí a pečeme v troubě na 150°C dvě hodiny. Pak odklopíme, králíka otočíme a teplotu zvýšíme na 180°C. Pečeme do zlatova asi 20 min, pak znovu otočíme a dopečeme i z druhé strany, cca 20 minut. Během celého pečení kontrolujeme výpek, kdyby se nám hodně odpařil, trochu králíka podlijeme vodou. Výpek, asi 100 – 150 ml, budeme potřebovat do jablečného ragú.
  3. Dýni Hokkaido omyjeme, rozkrojíme na polovic a vydlabeme semínka. Aby bylo pyré hladké, musíme dýni oloupat. Do zapékací misky dáme velký list pečícího papíru tak, aby nám přečníval přes okraje. Nakrájíme dýni na větší kostky a společně s oloupanými a nakrájenými bramborami dáme do zapékací misky. Přidáme lístky šalvěje, zlehka osolíme, přilijeme asi 100 ml vody, zabalíme dýni v pečícím papíru do balíčku a zavážeme provázkem. Pečeme v troubě, společně s králíkem, přibližně jednu hodinu (před koncem pečení králíka). Dýně a brambory nesmí být připálené, chceme je upéct do měkka. Po upečení přendáme obsah balíčku do mísy a ušleháme společně s máslem, smetanou a ohřátým mlékem. Mléko při šlehání přiléváme postupně, pyré by mělo být hladké a nemělo by být příliš řídké. Podle chuti osolíme a promícháme.
  4. Řapíkatý celer a jablka očistíme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme lžičku cukru a nakrajený celer a jablka. Restujeme asi 3 minuty. Přilijeme výpek z králíka, zvýšíme teplotu a za stálého míchání tekutinu rychle zredukujeme, až je omáčka krémová. Přidáme 1 lžičku červeného vinného octa, zlehka osolíme a opepříme.
  5. Vše naservírujeme na talíře a můžeme podávat.